emea business monitor

Ζεεχόφερ: Περισσότερη στήριξη για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα στο προσφυγικό

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, ότι πρέπει να ληφθούν μόνιμες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Την ανάγκη άμεσης και έμπρακτης στήριξης των τριών χωρών της Μεσογείου (Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας) που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από πρόσφυγες που καταφθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Χορστ Ζεεχόφερ.  

Μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, ο κ. Ζεεχόφερ εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του, καθώς ” όλα τα κράτη – μέλη ενδιαφέρονται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης”.

Ειδικά για το θέμα της στήριξης των περισσότερο επιβαρυμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, ανέφερε ότι “όλοι θέλουν να βοηθήσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο”.  Μάλιστα, υπογράμμισε πως πρέπει να ληφθούν μόνιμες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ζήτημα: “πρέπει να τελειώνουμε με τις κατά περίσταση λύσεις, διότι με τέτοιες λύσεις απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας μόνιμης λύσης”. 

Συνέδρια για την βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την διοργάνωση Διάσκεψης στην Βιέννη στις 22 και 23 Ιουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στην Βαλκανική Οδό και την πραγματοποίηση Συνεδρίου με θέμα τους μετανάστες από τις χώρες της βορείου Αφρικής την ερχόμενη Δευτέρα (13/7) στην Ιταλία.

“Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι στόχος είναι να αποτρέψουμε περαιτέρω θανάτους στην Μεσόγειο”, τόνισε ο Γερμανός υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών στην βόρεια Αφρική, προκειμένου “να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση”.  

Μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου

Την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις για την μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου εξέφρασε ο Χορστ Ζεεχόφερ και  δήλωσε “βάσιμα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο κανονισμών στην Ευρώπη”. Κι αυτό γιατί “ενδιαφέρονται όλα τα κράτη – μέλη και δείχνουν εποικοδομητική διάθεση”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι φιλοδοξεί να βοηθήσει ώστε να γίνει “ένα μεγάλο άλμα” κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας και για αυτό σκοπεύει από το τέλος Αυγούστου να αναθέσει στους υφυπουργούς του περισσότερες από τις καθημερινές υποθέσεις του υπουργείου του στην Γερμανία, ώστε να έχει τον απαραίτητο χρόνο να ταξιδέψει εντός της Ε.Ε. και να συνομιλήσει με τους ομολόγους του και να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στην προώθηση του ζητήματος της μετανάστευσης σε επίπεδο Ε.Ε.

Ικανοποίηση και από την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. 

Η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον, η οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο και στην συνέντευξη Τύπου και έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της εξεύρεσης μόνιμης ευρωπαϊκής λύσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις σημερινές συνομιλίες, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά “μπορούν να αποτελέσουν την βάση για πραγματική πρόοδο στο θέμα της μετανάστευσης”.

Εξίσου αισιόδοξη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επεξεργάζεται ήδη τα δεδομένα και τις πιθανές λύσεις των επιμέρους θεμάτων στο θέμα της μετανάστευσης, θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις τον Σεπτέμβριο δήλωσε και η ίδια, συμφωνώντας απόλυτα με την εκτίμηση του Χορστ Ζεεχόφερ για την επίτευξη σημαντικής προόδου και την ανεύρεση οριστικών λύσεων.  

Get real time updates directly on you device, subscribe now.