Το “τελευταίο ταγκό” της Μέρκελ και οι ελληνικές ελπίδες

η Γερμανία δείχνει πως θέλει να αποποιηθεί τον τίτλο του “ηγέτη” της ΕΕ, ένα ρόλο που πρόθυμα τον παραχώρησε στην Γαλλία, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει αναδειχτεί σε ηγέτιδα δύναμη της ενωμένης Ευρώπης

Η ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Γερμανία την 1η Ιουλίου, θα αποτελέσει για πολλούς το κύκνειο άσμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αποχωρεί από την πολιτική σκηνή. 

Η χώρα μας έχει να περιμένει πολλά από την Γερμανική προεδρία, γεγονός που αλλάζει ριζικά το κλίμα εναντίον τόσο της ίδιας όσο και της χώρας της. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων ήταν πολύ τεταμένες καθώς υπό την “καθοδήγηση” του πρώην υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Γερμανία αντιπροσώπευσε στη συνείδηση πολλών, το αυστηρό πρόσωπο της Ευρώπης. 

Από τότε η κατάσταση έχει αλλάξει, καθώς η Ελλάδα έχει βγει από τα προγράμματα επιτήρησης και έδειξε συνέπεια στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Από την μεριά της η Γερμανία έχει “μαλακώσει” τη στάση της, όχι μόνο προς τη χώρα μας αλλά προς όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, για την οποία πια δεν είναι ο “μπαμπούλας”.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία δείχνει πως θέλει να αποποιηθεί τον τίτλο του “ηγέτη” της ΕΕ, ένα ρόλο που πρόθυμα τον παραχώρησε στην Γαλλία, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει αναδειχτεί σε ηγέτιδα δύναμη της ενωμένης Ευρώπης. 

Και εγένετο Γερμανική βοήθεια

Η πανδημία που “χτύπησε” πριν λίγο καιρό την παγκόσμια οικονομία, απαίτησε σημαντικά κεφάλαια και γενναίες αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες, με την Ευρωπαϊκή οικονομία να ταλανίζεται για αρκετό καιρό μέχρι να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει τα μέλη της. 

Οι αρχικές συζητήσεις συνάντησαν την έντονη αντίσταση Γερμανίας και Ολλανδίας και εκεί που έδειχνε πως όλα βαδίζουν στην ακύρωση όλων των μέτρων, η Άνγκελα Μέρκελ σε μια κίνηση που προδίδει την πρόθεση της να αποχωρήσει από την πολιτική κάτω από χειροκροτήματα και όχι τον θυμό των υπολοίπων κρατών, έδωσε το πράσινο φως (από κοινού με τον  Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) για την δημιουργία ενός Ταμείο Ανάκαμψης ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ για τις χώρες αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Ας σημειωθεί ότι μιλάμε για 500 δισ. επιδοτήσεις και όχι δάνεια, τα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν. Η γενναιοδωρία της καγκελαρίου εξέπληξε πολλούς στον νότο της Ευρώπης. Και σαν μην έφθανε αυτό, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αύξησε το ποσόν κατά 250 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων.

Κερδισμένη η Ελλάδα

Από το πακέτο αυτό βοήθειας τς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας αναμένεται να είναι από αυτές που θα ωφεληθούν πιο πολύ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναλυτών, ίσως είναι και η χώρα που θα λάβει τη μεγαλύτερη αναλογικά βοήθεια. Τα οφέλη της συμφωνίας, θα είναι πολλαπλά και δε θα έρθουν μόνο με την άμεση μορφή επιδοτήσεων, αλλά και με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος. Είναι ενδεικτικό το ράλι των ελληνικών ομολόγων το οποίο ξεκίνησε μόλις η χώρα μας μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ένα ράλι το οποίο έχει φέρει τους ελληνικούς τίτλους στους πιο “ποθητούς” της Ευρώπης και έχει επιτρέψει την έκδοση νέων ομολόγων με προνομιακά επιτόκια

Όταν η Γερμανία παραδώσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θα έρθει και η σειρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου να αποχωρήσει σταδιακά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Πρώτα όμως θα έχει φροντίσει να “χορέψει” ένα τελευταίο ταγκό, το οποίο θα είναι και αυτό που θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της υστεροφημίας της και θα έχει σώσει την Ευρώπη από την μεγαλύτερη οικονομική απειλή της σύγχρονης ιστορίας της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ