H Ευρωζώνη ξόδεψε 100 δισ. ευρώ για να σώσει 40 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω κορωνοϊού

Στο απαισιόδοξο σενάριο, η ανεργία στην Ευρώπη θα ξεπεράσει το 11%, χωρίς ανάκαμψη πριν το 2022

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, ενώ το lockdown έχει φέρει στο χείλος της απόγνωσης τεράστιες εταιρείες σε πολύ σημαντικούς κλάδους.

Οι προβλέψεις επενδυτικών οίκων και τραπεζών δείχνουν ότι το 2020 οι οικονομίες ακόμα και των πιο δυνατών χωρών θα ζήσουν σημαντική ύφεση, ενώ και η αγορά εργασίας έχει αντιμετωπίσει και θα συνέχισε να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με αργούς και αβέβαιους ρυθμούς. 

Η αβεβαιότητα αυτή είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, καθώς ακόμα κανείς δεν ξέρει πότε και πως θα τελειώσει η πανδημία. 

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο παίρνουν συνεχώς μέτρα προστασίας της αγοράς, τα οποία έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, όμως η λύση αυτή είναι μονόδρομος καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες. 

Η Ευρωζώνη έχει ήδη ξεκινήσει να αισθάνεται τις επιπτώσεις του lockdown, καθώς πάνω από 40 εκατ. εργαζόμενοι βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας,σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg το οποίο ανέλυσε τις 6 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Σύμφωνα με της εκτιμήσεις του, εάν όλοι οι εργαζόμενοι απολύονταν, τότε τα ποσοστά ανεργίας σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία -τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης- θα έφθαναν έως και το 42% κατά την κορύφωση του lockdown.

Αυτό θα συνιστούσε μείζον πλήγμα για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ και την αγορά εργασίας, που είχε καταφέρει να επανακάμψει μετά το διπλό χτύπημα της πιστωτικής κρίσης και της μετέπειτα κρίσης χρέους. Για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, οι κυβερνήσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες εκτιμάται ότι δαπάνησαν περίπου 100 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως τον Μάιο σε ειδικά προγράμματα επιδότησης εργασίας. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει παραμείνει αλώβητη. Στη Γερμανία, οι αιτήσεις  ανέργων ανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ 373.000 τον προηγούμενο μήνα.

Η McKinsey εκτιμά ότι ακόμη και σε ένα αισιόδοξο σενάριο, η ανεργία στην Ε.Ε. των 27 θα αυξηθεί στο 7,6% από 6,5% τον Φεβρουάριο, ενώ σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο το ποσοστό ανέργων θα ξεπεράσει το 11% και δεν θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ