HSBC: Το Eurogroup “κατάφερε” να χρεώσει τις χώρες της ΕΕ – Έρχεται κρίση χρέους

Σύμφωνα με την HSBC, η πανευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση παραμένει αρκετά υποτονική, αφήνοντας μία κληρονομιά σημαντικά υψηλότερου χρέους για τις χώρες της περιοχής

Το μόνο καλό που βγήκε από το Eurogroup που ολοκληρώθηκε μετά βασάνων την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν το ότι τελικά ολοκληρώθηκε, εκτιμάει η HSBC σε έκθεση της για την Ευρωπαϊκή οικονομία. Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών, η εικόνα δεν είναι καλή για την οικονομία, καθώς το μόνο που “κατάφερε” ήταν να αυξήσει το χρέος των χωρών τη Ευρωζώνης. 

Την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Βρετανία “κόβουν χρήμα” για να βοηθήσουν την αγορά να αντεπεξέλθει της πρωτοφανούς χρήσης. το Eurogroup μέσω του ESM αποφάσισε να δανείσει τις χώρες της Ευρώπης, οπότε το χρέος θα συνεχίσει να βαραίνει τους ισολογισμούς των χωρών. 

Το “φάντασμα” του ΟΜΤ της ΕΚΤ, το οποίο έχει ως προϋπόθεση την λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τον δανεισμό, εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τις χώρες της Ευρώπης, αν και το γεγονός ότι οι όροι του δανεισμού δεν θα είναι τόσο αυστηροί, αφήνει ένα περιθώριο ελιγμών. Το γεγονός ότι η πιστωτική γραμμή του ESM είναι σχετικά βραχυπρόθεσμη, με ορίζοντα 1-2 ετών, ενώ από τη μία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμών αναγκών ρευστότητας, αφήνει πίσω του αυξημένο χρέος το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει εύκολα να φύγει από τις “πλάτες” κάθε χώρες που θα το χρησιμοποιήσει. 

Όπως επισημαίνει η HSBC, ακόμα και το πακέτο βοήθειας SURE, το οποίο επίσης έχει δανειακούς όρους, θα μπορέσει να βοηθήσει αποτελεσματικά χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς το ανώτατο που θα μπορέσουν να αντλήσουν από αυτό θα είναι 20 δισ. ευρώ η κάθε μία, ποσό που ειδικά για την Γαλλία και την Ιταλία είναι ελάχιστο για τις ανάγκες που αφήνει πίσω της η πανδημία. 

Η εγγύηση της EIB είναι, κατά την άποψη της HSBC, ένα χρήσιμο συμπλήρωμα των πολλών προγραμμάτων κρατικής εγγύησης που παρέχονται από κάθε χώρα. Ωστόσο, είναι μικρό, αν ληφθεί υπόψη, για παράδειγμα, ότι πριν από δύο ημέρες ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι εγγυήσεις που παρέχει η ιταλική κυβέρνηση θα καλύψουν μέχρι και 750 δισ. ευρώ (45% του ΑΕΠ).

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων

Όπως συμπεραίνει η HSBC, η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup, δεν ήταν κάτι παραπάνω από αυτά που είχαν συζητηθεί τις μέρες που προηγήθηκαν αυτού. Το μόνο που προέκυψε από αυτό, ήταν μια ασαφης υπόσχεση για τη διάθεση μελλοντικά κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στήριξη της ανάκαμψης.

Ωστόσο ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ μικρός (μόλις στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ) και δεν μπορεί να “γυρίσει” σε έλλειμμα. Έτσι, αντί για μία πραγματική συμφωνία, η ΕΕ φαίνεται να κλωτσά το τενεκεδάκι παρακάτω και έως τον επόμενο γύρο ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων και χωρίς σαφές σχέδιο.

Συνεπώς, καταλήγει η HSBC, η πανευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση παραμένει αρκετά υποτονική, αφήνοντας μία κληρονομιά σημαντικά υψηλότερου χρέους για τις χώρες της περιοχής. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ ήταν αρκετή για να ηρεμήσει τις αγορές, ωστόσο ήταν επίσης πολύ προσεκτική στο να χαρακτηρίσει τις παρεμβάσεις της ως προσωρινές και ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες νομικές δυσκολίες στο μέλλον για να παραμείνει εντός της εντολής της. Έτσι, χωρίς να υπάρχει σαφής δέσμευση από τα μέλη της ευρωζώνης να μοιραστούν ένα μέρος του κόστους της κρίσης, η πίεση στις αγορές θα επιστρέψει και η Ιταλία θα μπορούσε και πάλι να αποτελέσει το επίκεντρο των αναταραχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ