Bayer: Κύκλος εργασιών άνω των 41 δισ. ευρώ το 2020

Ισχυρές αντοχές επέδειξε ο γερμανικός όμιλος τη χρονιά της πανδημίας, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση στο τζίρο

Ο Όμιλος Bayer ανακοίνωσε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις για το 2020. «Η επιχειρησιακή μας δύναμη σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς δείχνει πόσο ανθεκτικές είναι οι επιχειρήσεις μας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG Werner Baumann, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης Financial News Conference.

«Χρησιμοποιήσαμε επίσης τον προηγούμενο χρόνο για να θέσουμε τα θεμέλια για τη μελλοντική ανάπτυξη. Συνεχίσαμε να προωθούμε τον μετασχηματισμό της εταιρείας μας, αναπτύξαμε περαιτέρω το pipeline της εταιρείας και επενδύσαμε σε νέες τεχνολογίες σε όλες τις επιχειρηματικές μας μονάδες», δήλωσε ο κ. Baumann. Για το 2021, η Bayer αναμένει να επιτύχει σταθερή λειτουργική ανάπτυξη και σταθερά κέρδη σε σταθερά νομίσματα.

Μόνο στον Τομέα Φαρμάκων (Pharmaceuticals), σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η Bayer προχώρησε το 2020 σε περισσότερες από 25 συμφωνίες εξαγοράς ή συνεργασίας, με τη μεγαλύτερη εξαγορά να είναι η εταιρεία βιοτεχνολογίας Asklepios BioPharmaceutical, Inc. (AskBio). «Με την AskBio και την BlueRock Therapeutics, χτίζουμε μια πλατφόρμα για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και εδραιώνουμε περαιτέρω την αναδυόμενη ηγετική μας θέση σε αυτόν τον εξαιρετικά υποσχόμενο και ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα», εξήγησε ο κ. Baumann. Όπως ανέφερε στη συνέχεια, η Bayer επένδυσε επίσης συστηματικά στην καινοτομία και στους άλλους δύο Τομείς το 2020, όπως με την ανάληψη από τον Τομέα Υγείας των Καταναλωτών (Consumer Health) του πλειοψηφικού πακέτου της νεοφυούς επιχείρησης Care/Of για την εξατομικευμένη προσέγγιση στην επιλογή συμπληρωμάτων και συνηθειών για ισορροπημένη διατροφή,. Επιπρόσθετα, ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας (Crop Science) παρουσίασε στο Μεξικό το νέο υβρίδιο καλαμποκιού χαμηλής ανάπτυξης Vitala ως μέρος πιλοτικού έργου.

Η Bayer διαβεβαιώνει ότι από την αρχή της πανδημίας, εφαρμόζει εκτεταμένα προστατευτικά μέτρα σε όλους τους χώρους της και παρέχει κάθε υποστήριξη ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να εκτελούν τα καθήκοντα τους από το σπίτι. «Κύριο μέλημά μας μας ήταν πάντα η ευθύνη μας απέναντι στους περίπου 100.000 εργαζομένους μας σε όλο τον κόσμο, ώστε να εξασφαλίσουμε την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών σε πελάτες, ασθενείς και παραγωγούς», δήλωσε ο κ. Baumann, ο οποίος τόνισε επίσης τη αφοσίωση που δείχνει το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. «Οι εργαζόμενοί μας από την έναρξη της πανδημίας έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν», είπε. Η Bayer έχει επίσης προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac NV, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του COVID-19. «Η αρχική μας εστίαση είναι στην υποστήριξη των κλινικών μελετών και της διαδικασίας έγκρισης για το εμβόλιο της CureVac», εξήγησε ο κ. Baumann και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες στο εργοστάσιο του Wuppertal και σε ολόκληρο το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής μας, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε και στην παρασκευή εμβολίων, το συντομότερο δυνατό».

Στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος οι πωλήσεις του ομίλου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην ανακοίνωση, οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 41,400 δισ. ευρώ το 2020, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το προηγούμενο έτος (αύξηση 0,6 %). Τα κέρδη EBITDA προ ειδικών στοιχείων διαμορφώθηκαν στα 11,461 δισ. ευρώ, παρόμοια επίπεδα με το 2019 (μείωση 0,1%).

Οι συναλλαγματικές επιπτώσεις μείωσαν τις πωλήσεις κατά 1,941 δισ. ευρώ και το EBITDA προ ειδικών στοιχείων κατά 741 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη EBIT κινήθηκαν στα -16,169 δισ. ευρώ (2019: +4,162 δισ. ευρώ) μετά από καθαρές ειδικές χρεώσεις 23,264 δισ. ευρώ (2019: 2,813 δισ. ευρώ). Οι ειδικές χρεώσεις περιλάμβαναν συγκεκριμένα διατάξεις για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις υποθέσεις των προϊόντων γλυφοσάτης, dicamba, PCB και Essure. Άλλα ειδικά στοιχεία περιλάμβαναν κυρίως αποζημιώσεις του Τομέα Crop Science.

Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα -10,495 δισ. ευρώ (2019: +4,091 δισ. ευρώ), ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν ισοδύναμα με το προηγούμενο έτος, στα 6,39 ευρώ (αύξηση 0,2 %). «Εάν υπολογίσετε τις αρνητικές νομισματικές επιπτώσεις, τα βασικά κέρδη ανά μετοχή θα ήταν μόλις κάτω από επτά ευρώ, σχεδόν δηλαδή το επίπεδο που στοχεύαμε πριν από την εξάπλωση της πανδημίας», είπε ο κ. Baumann.

Σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο της Bayer AG θα προτείνει στην Ετήσια Συνέλευση των Μετόχων στις 27 Απριλίου 2021, πληρωμή μερίσματος για το οικονομικό 2020 2,00 ευρώ (οικονομικό έτος 2019: 2,80 ευρώ) ανά μετοχή που δικαιούται το μέρισμα. Η εταιρεία διατηρεί έτσι την πολιτική μερισμάτων στο εύρος 30 έως 40% των βασικών κερδών ανά μετοχή, με το προτεινόμενο μέρισμα του τρέχοντος έτους να βρίσκεται στο κάτω άκρο αυτού του εύρους, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Με 982,42 εκατ. μετοχές που δικαιούνται το μέρισμα, η συνολική πληρωμή μερισμάτων θα ανερχόταν σε 1,965 δισ. ευρώ (οικονομικό έτος 2019: 2,751 δισ. ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ