Κεφαλαιοποίηση-ρεκόρ 7,8 τρισ. δολαρίων για τους «κολοσσούς» του διαδικτύου

Παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν στο παγκόσμιο επιχειρείν την περσινή χρονιά, ο κλάδος του tech μοιάζει πιο υγιής από ποτέ

Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και τους πρώτους μήνες του 2021.

Σύμφωνα με το έγκυρο Stock Apps, η συνολική κεφαλαιοποίηση των πέντε μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet και Facebook) ανήλθε την προηγούμενη εβδομάδα σε 7,8 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 52%.
Σε μόλις λίγους μήνες, η κρίση της πανδημίας, επέφερε θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πολλών πτυχών της καθημερινής ζωής και η ραγδαία άνοδος στις επενδύσεις τεχνολογίας, έχουν οδηγήσει ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα των επενδυτών προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του tech.

Τον Ιανουάριο του 2020, οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παρουσίασαν συνολική κεφαλαιοποίηση 5,1 τρισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία της Macro Trends. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, έφτασε στα 6 τρισ. δολάρια με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που σημαδεύτηκε από την έλευση της πανδημίας.

Η συνολική αξία της Apple, της Microsoft, της Amazon, της Alphabet και της Facebook ανήλθε σε 7,6 τρισ. δολάρια τον Δεκέμβριο ενώ τους τελευταίους δύο μήνες αυξήθηκε κατά 165 δισ. δολάρια για να αγγίξει την περασμένη εβδομάδα τα 8 τρις. δολάρια.

Μεταξύ των 5 τεχνολογικών κολοσσών, τη μεγαλύτερη αύξηση στην κεφαλαιοποίηση σημείωσε η Amazon. Τον Ιανουάριο της περσινής χρονιάς, η κεφαλαιοποίηση που παρουσίασε ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ανήλθε σε 927,1 δις. δολάρια. Μέχρι το τέλος του 2020 έφτασε τα 1,66 τρις δολάρια και παρά την μικρή υποχώρηση τους δύο τελευταίους μήνες, η ποσοστιαία αύξηση το τελευταίο δωδεκάμηνο αγγίζει το 75%.

Η Apple, η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή εταιρεία τεχνολογίας, στον κόσμο είδε και εκείνη την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται την περσινή χρονιά. Στις αρχές του 2020, η συνολική αξία των μετοχών της Apple κινήθηκε γύρω από τα 1,4 τρις. δολάρια. Από τότε, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σημείωσε άλμα 810 δις. δολαρίων, φτάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα 2,2 τρισ. δολάρια. Μεγάλη άνοδο το 2020 κατέγραψε και η Microsoft η οποία σε λιγότερο από ένα χρόνο είδε την κεφαλαιοποίησή της αυξάνεται κατά 45% προτού διαμορφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα στα 1,8 τρις. δολάρια.

Ενώ η επιτυχία της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας μοιάζει λογική, δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι στράφηκαν από τα φυσικά καταστήματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έκπληξη προκαλούν οι αντοχές που επέδειξαν Google και Facebook. Η επιτυχία των δύο εταιρειών κρίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη πως τα έσοδά τους στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφημίσεις, οι οποίες υποχώρησαν σημαντικά το πρώτο μισό του 2020.

Ειδικότερα, σε επίπεδο δωδεκαμήνου η κεφαλαιοποίηση της Alphabet αυξήθηκε κατά 44% ξεπερνώντας τα 1,4 τρις. δολάρια. Όσο για την Facebook, την εταιρεία πίσω από το πιο δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης και την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο, το ποσοστό της αυξημένης κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκε στο 30%, με τη συνολική αξία των μετοχών να αγγίζει τα 750 δισ. δολάρια.