Η Qualcomm προχωρά στην εξαγορά της startup Nuvia για 1,4 δισ. δολάρια

Στόχος της Qualcomm να ανταγωνιστεί εκ νέου τις κραταιές Apple και Intel στην αγορά των επεξεργαστών

Η Qualcomm Inc ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη την εξαγορά της startup Nuvia η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα κατασκευής chip για υπολογιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η αξία της εξαγοράς της νεοφυούς επιχειρήσεις, που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της Apple, ανέρχεται σε 1,4 δισ. δολάρια. Στόχος της Qualcomm είναι να εντάξει την τεχνολογία της Nuvia στους επεξεργαστές των smartphone και laptop που κατασκευάζει.

Η εξαγορά της Nuvia εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Qualcomm ώστε να καθιερωθεί ξανά στην αγορά των υπολογιστικών chip μετά από μια χρόνια δικαστική διαμάχη με την Apple και τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Η Nuvia ιδρύθηκε από τρία πρώην κορυφαία στελέχη της Apple που εργάστηκαν πάνω στους επεξεργαστές που χρησιμοποιούν τα iPhone τα τελευταία χρόνια. Η αμερικανική startup σχεδιάζει ένα εξ’ ολοκλήρου πρωτότυπο μοντέλο CPU, ενώ στόχος της Qualcomm είναι να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία ώστε να μπει δυναμικά ανάμεσα στο δίπολο της Apple και της Intel. Ειδικότερα, η Qualcomm σχεδιάζει να εισάγει τους επεξεργαστές της Nuvia σε μια ευρεία γκάμα τεχνολογικών προϊόντων νέας γενιάς, όπως smartphone, laptop, infotainment συστήματα κ.α.

Παρά το γεγονός πως οι κατασκευαστές laptop χρησιμοποιούν κατ’ εξοχήν τους επεξεργαστές της Intel, η Qualcomm προμηθεύει μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Samsung με τους δικούς της επεξεργαστές.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμφωνία ανάμεσα στην Qualcomm και τη Nuvia» δήλωσε ο Panos Panay, Chief Product Officer της Microsoft, κατόπιν της ανακοίνωσης για τη συμφωνία εξαγοράς μεταξύ των δύο εταιρειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ