Η Google ρίχνει 3 εκατ. δολάρια στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια

Ο κολοσσός του διαδικτύου θα υποστηρίξει οικονομικά δημοσιογραφικά project για τον περιορισμό των fake news που σχετίζονται με την πανδημία της Covid-19 και τη διαδικασία εμβολιασμού

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters η Πρωτοβουλία Ειδήσεων της Google (Google News Initiative) ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη τη θέσπιση διεθνούς ταμείου για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια, αξίας 3 εκατ. δολαρίων.

Στόχο της νέας πρωτοβουλίας του τεχνολογικού κολοσσού συνιστά η υποστήριξη των δημοσιογράφων για το έλεγχο της εγκυρότητας των ειδήσεων σχετικά με τη διαδικασία εμβολιασμού που έχει ήδη ξεκινήσει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

“Ενώ η πανδημία των fake news σχετικά με τον εμβολιασμό έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, οι φορείς της παραπληροφόρησης δείχνουν να στοχεύουν και συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες” δήλωσε η εταιρεία με ανάρτηση στο επίσημο blog της.

Το ταμείο που φέρει την επίσημη υποστήριξη της Google θα ενισχύσει δημοσιογραφικά project που θα επιτρέψουν στο γενικό πληθυσμό να ελέγχει την εγκυρότητα των ειδήσεων, και ειδικότερα όσες ομάδες πλήττονται βαρύτερα από την παραπληροφόρηση. Οι αιτήσεις των εν λόγω project θα κριθούν από μια επιτροπή 14 ειδικών που προέρχονται από την ακαδημαική και ιατρική κοινότητα καθώς και από εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η νέα πρωτοβουλία της Google έρχεται μόλις λίγο μετά την ανακοίνωση επένδυσης 1,5 εκατ. δολαρίων για τη σύσταση ειδικού media hub που θα ασχολείται με την επαλήθευση των ειδήσεων σχετικών με την πανδημία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ