Επιστροφή στο γραφείο, με νέους όρους: Το μοντέλο εργασίας που υιοθετεί η Google

Τον Ιούλιο, η Google ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι έως τα μέσα του 2021, επεκτείνοντας το αρχικό της χρονοδιάγραμμα.

Η Google ζητά από τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στα γραφεία από την 1η Σεπτεμβρίου και να δουλεύουν εκεί για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με email που απέστειλε ο CEO, Sundar Pichai, στο προσωπικό της εταιρείας την Κυριακή.

Στο email, ο Pichai μιλά με αισιοδοξία για το μέλλον, προβλέποντας ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα επιτρέψουν σε ένα βαθμό την επιστροφή στο γραφείο αλλά και γενικότερα στην “κανονική” ζωή. Μεταξύ άλλων αναφέρει: “Όταν κλείσαμε τα περισσότερα γραφεία μας τον Μάρτιο, δεν ξέραμε ποια πορεία θα έπαιρνε η πανδημία. Προσαρμοστήκαμε. Συνεχίσαμε να καινοτομούμε. Και με τα νέα εμβόλια στον ορίζοντα…η επιστροφή στην κανονικότητα είναι τώρα ορατή.”

Τον Ιούλιο, η Google ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι έως τα μέσα του 2021, επεκτείνοντας το αρχικό της χρονοδιάγραμμα. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται πάνω σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, καθώς η πλειοψηφία του προσωπικού της θέλει να επιστρέψει στο γραφείο κάποια στιγμή – αλλά όχι όπως παλιά.

Στο μεταξύ, άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Twitter και το Facebook έχουν δηλώσει ότι το δυναμικό τους μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι “για πάντα” ή για την επόμενη δεκαετία, επιτρέποντας μάλιστα στους εργαζόμενούς τους ακόμα και να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές, εφόσον το επιθυμούν.

Πιθανότατα και οι υπάλληλοι της Google θα είχαν αντίστοιχες προσδοκίες αλλά από ότι φαίνεται η εταιρεία θα είναι πιο αυστηροί στις απαιτήσεις της. Εκτός από το 3ημερο στο γραφείο, η Google ζητά από το προσωπικό της να μένει σε περιοχές που θα μπορεί να μετακινηθεί προς το γραφείο, ενώ τονίζει ότι η ευελιξία αυτή μπορεί να μην ισχύει για υπαλλήλους σε σημαντικές θέσεις που απαιτούν παρουσία στο γραφείο.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία διαμορφώνει ήδη τους χώρους της προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Σύμφωνα με το email που στάλθηκε στους υπαλλήλους της, η Google θα διαθέτει πλέον γραφεία στα οποία εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν “κράτηση” προκειμένου να δουλέψουν με ησυχία, ενώ δυνατότητα κράτησης θα υπάρχει και για χώρους συνεργασίας – έως 12 άτομων – και για εξωτερικούς χώρους, για μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

Επίσης, η εταιρεία θα δημιουργήσει “θαλάμους παρουσίασης” εντός των γραφείων, μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνουν επαγγελματικές αναμεταδόσεις σε μεγάλο, απομακρυσμένο κοινό και θα βελτιώσει τα προϊόντα Meet και Worspace προκειμένου “να γεφυρώσει το χάσμα” ανάμεσα σε αυτούς που εργάζονται από το γραφείο και αυτούς που βρίσκονται σπίτι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ