Η Airbnb είχε κέρδη εν μέσω πανδημίας και λίγο πριν την IPO της

Τα έσοδα της Airbnb μειώθηκαν κατά 18% το τρίτο τρίμηνο σε 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, αλλά ανέφερε καθαρά κέρδη περίπου 219 εκατομμυρίων δολαρίων κυρίως λόγω μείωσης των δαπανών της

Airbnb προετοιμάζεται για μια μεγάλη εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και με το σχετικό ενημερωτικό δελτίο ανακοίνωσε ότι είχε κέρδη, για πρώτη φορά, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, παρά την πανδημία.

Η ύφεση στον τουρισμό λόγω την πανδημίας ανάγκασε την Airbnb να απολύσει το 25% των στελεχών της τον περασμένο Μάιο, να αναστείλει τις δραστηριότητες μάρκετινγκ για το τρέχων έτος και να επιδιώξει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Silver Lake και Sixth Street Partners, σε μια αποτίμηση των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης το pivot που έκανε στις “Staycations“, ή αλλιώς στον εσωτερικό τουρισμό, φαίνεται να απέδωσε με χιλιάδες κόσμου να προτιμά προορισμούς εντός της χώρας τους το περασμένο καλοκαίρι.

Τα έσοδα της Airbnb μειώθηκαν κατά 18% το τρίτο τρίμηνο σε 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, αλλά ανέφερε καθαρά κέρδη περίπου 219 εκατομμυρίων δολαρίων κυρίως λόγω μείωσης των δαπανών της. Οι μεγαλύτερες απώλειες προήλθαν από τις δραστηριότητές της εκτός Η.Π.Α. και κυρίως από την Ευρώπη που ακόμα μαστίζεται από τα Lockdown, ενώ αναμένει μειώσεις κρατήσεων και ακυρώσεις και το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι αντιμετωπίζει ένα βαρύ φορολογικό θέμα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ την ενημέρωσε τον Σεπτέμβριο ότι χρωστούσε 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια, συν ποινές και τόκους, για την πώληση διεθνούς πνευματικής ιδιοκτησίας σε θυγατρική το 2013. Η Airbnb δήλωσε ότι θα “αμφισβητήσει σθεναρά” αυτό το πρόστιμο.

Η Airbnb δήλωσε ότι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της, Μπράιαν Τσέσκι, ο οποίος θα παραμείνει στον έλεγχο της εταιρείας μετά την IPO χάρη σε μετοχές με ειδικά δικαιώματα ψήφου, συμφώνησε σε μείωση του βασικού μηνιαίου μισθού του από 110.000 δολάρια σε 1 δολάριο. Σε αντάλλαγμα, ο Τσέσκι θα λάβει περιορισμένες μετοχές για τα επόμενα 10 χρόνια οι οποίες θα μπορούσαν να αξίζουν 120 εκατομμύρια δολάρια ανάλογα με την πορεία της μετοχής της.

Η Airbnb έγινε «μονόκερος» το 2011, με ενοικιαζόμενα ακίνητα σε 13.000 πόλεις σε περισσότερες από 180 χώρες εκείνη την εποχή, αφού αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την Andreessen Horowitz. Μερικοί από τους υπάρχοντες επενδυτές της Airbnb περιλαμβάνουν τον χολιγουντιανό ηθοποιό Ashton Kutcher αλλά και τις General Atlantic, TPG, Hillhouse Capital, Vanguard Group και Fidelity Investments.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ