Μια συμφωνία-μαμούθ αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά εμφιάλωσης της Coca-Cola

Η ευρωπαϊκή Coca-Cola European Partners Plc προχώρησε στην εξαγορά της αυστραλιανής Coca-Cola Amatil Ltd, έναντι 6,6 δισ. δολαρίων,

Σε συμφωνία – μαμούθ, ύψους 6,6 δισ. δολαρίων, που οδηγεί στη συγχώνευσή τους προχώρησαν οι Coca-Cola European Partners Plc και Coca-Cola Amatil Ltd., δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης της Coca-Cola, στην Ευρώπη και την Αυστραλία αντίστοιχα.

Πρόκειται για ένα deal με αξία 12.75 δολάρια ανά μετοχή, με το οποίο η Coca-Cola European Partners Plc., φιλοδοξεί να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά, προσθέτοντας περίπου 300 εκατ. καταναλωτές στο «χαρτοφυλάκιό» της, συμπεριλαμβανομένης της αναπτυσσόμενης αγοράς της Ινδονησίας.

Η εξαγορά αυτή, έρχεται καθώς η βιομηχανία έρχεται αντιμέτωπη με δύο «δεινά»: από τη μία τη μείωση των πωλήσεων, κυρίως λόγω της πανδημίας, από την άλλη τη γενικότερη «στροφή» των καταναλωτών σε πιο υγιεινές επιλογές. Ο Damian Gammell, διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola European Partners, δήλωσε ότι η εξαγορά θα δημιουργήσει «ένα ευρύτερο και πιο ισορροπημένο γεωγραφικό αποτύπωμα» που θα «επιτρέψει στην εταιρεία να αναβαθμιστεί ακόμη πιο γρήγορα».

Σημειώνεται ότι η αυστραλιανή Coca-Cola Amatil Ltd, εκτός από αναψυκτικά όπως η Coca-Cola, η Fanta και η Sprite, έχει επεκταθεί και στην εμφιάλωση ποτών όπως ουίσκι, ρούμι και τεκίλα αλλά και καφέ. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία διαθέτει 32 εγκαταστάσεις παραγωγής σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Φίτζι, Ινδονησία και Παπούα Νέα Γουινέα.

Η Coca-Cola European Partners είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής Coca- Cola στον κόσμο βάσει εσόδων, με 48 εγκαταστάσεις παραγωγής στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και αλλού. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2015 από άλλη μία συγχώνευση, αυτή της Coca-Cola Enterprises Inc., της Coca-Cola Iberian Partners και της Γερμανικής Coca-Cola Erfrischungsgetranke AG.

Μια παγκόσμια εταιρεία με “τοπική” στρατηγική

Παρόλο που η Coca-Cola είναι μια παγκόσμια εταιρεία με παρουσία σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έχει επιλέξει να λειτουργεί κατά βάση με ένα “τοπικό” σύστημα, γι’ αυτό και η εμφιάλωση των προϊόντων της γίνεται σε όλον τον κόσμο, από ανεξάρτητες εταιρείες που ασχολούνται τις περισσότερες φορές αποκλειστικά με αυτό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, αυτή τη στιγμή η Coca-Cola συνεργάζεται με 225 “εμφιαλωτές” σε όλον τον κόσμο, διαχέοντας έτσι τα προϊόντα της μέσα από πολλά και τοπικά “κανάλια”. Ο ρόλος αυτών των “εμφιαλωτών” είναι η συσκευασία και η τελική διανομή των αναψυκτικών σε συνεργάτες/πωλητές, προκειμένου αυτά να φτάσουν στον τελικό πελάτη. Όλες οι εταιρείες εμφιάλωσης συνεργάζονται στενά με τους πελάτες – από σούπερ μάρκετ έως κινηματογράφους κ.ο.κ. – για την εφαρμογή τοπικών στρατηγικών που αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Coca-Cola. Υπολογίζεται ότι, με αυτόν τον τρόπο, διανέμονται καθημερινά 1.9 δισ. προϊόντα. 

Το σύστημα της Coca-Cola:

https://author-prod-go-aem6-4.coke.com/assetdetails.html/content/dam/journey/us/en/testimages/sustainability-story-desktop-703x450.jpg

Οι κορυφαίες εταιρείες εμφιάλωσης

Πέραν της Coca-Cola European Partners plc (CCEP), η οποία προαναφέρθηκε, οι μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο είναι οι:  Coca-Cola FEMSA, S.A.B. de C.V. (με έδρα το Μεξικό), Coca-Cola HBC AG (με έδρα σε Ελβετία και Αθήνα), Arca Continental, S.A.B. de C.V (Μεξικό) και Swire Beverages (Χονγκ Κονγκ και Λονδίνο).

Η “δική μας” Coca-Cola HBC AG έχει την αποκλειστική συσκευασία και διανομή των προϊόντων της Coca-Cola σε 28 αγορές ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες όπως οι Monster Energy, Edrington, Brown-Forman και Campari. Αυτή τη στιγμή, εξυπηρετεί 600 εκατομμύρια καταναλωτές σε 3 ηπείρους, από τη Δυτική Ακτή της Ιρλανδίας έως τις ακτές του Ειρηνικού και τη Νιγηρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ