Η easyJet προειδοποιεί για ετήσιες ζημίες άνω του 1 δισ. δολαρίων

Είναι η πρώτη φορά που η easyJet, που ιδρύθηκε από τον Στέλιο Χατζηιωάννου το 1995, καταγράφει ζημίες για το σύνολο της οικονομικής της χρήσης

Η easyJet προειδοποίησε σήμερα ότι οι ζημίες που αναμένεται να καταγράψει για πρώτη φορά για την ετήσια χρήση της μπορεί να φθάσουν έως τα 845 εκατ. λίρες (1,1 δισ. δολάρια) ενώ η πανδημία του κορωνοϊού σημαίνει ότι εκτελεί μόνο το 25% της προγραμματισμένης δυναμικότητάς της. Η εταιρεία έχει επισημάνει στην κυβέρνηση ότι ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης.

Η βασική πρόβλεψη για ζημίες προ φόρων της τάξης των 815-845 εκατ. λιρών για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου είναι χειρότερη της ζημίας των 794 εκατ. που αναμένουν οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Είναι η πρώτη φορά που η easyJet, που ιδρύθηκε από τον Στέλιο Χατζηιωάννου το 1995, καταγράφει ζημίες για το σύνολο της οικονομικής της χρήσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, έχει ήδη λάβει δάνειο 600 εκατ. λιρών από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ έχει αναγκαστεί να απολύσει 4.500 άτομα. Το ίδιο διάστημα, η εταιρεία εξασφάλισε 608 εκατ. λίρες από την πώληση αεροσκαφών και μετοχών, αλλά ούτε αυτά φαίνεται πως ήταν αρκετά. Η εταιρεία τώρα δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να κάνει περισσότερα. Σε ανακοίνωσή της, η easyJet αναφέρει ότι θα συνεχίσει να αναζητά νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και μισθώσεων, εφόσον χρειαστεί.

Φυσικά, με τη ζήτηση για ταξίδια να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η easyJet δεν είναιη μόνη που αιμορραγεί σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά τους. Η Ryanair, μεγαλύτερη ανταγωνίστρια αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους της EasyJet, έχει ήδη χαρακτηρίσει αυτόν τον χειμώνα “καμένο χαρτί”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ