Η Airbnb αναζητά 3 δισ. δολάρια στον “δρόμο” για την IPO

Η αξία της εταιρείας, στο πλαίσιο της IPO, μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια

Η Airbnb στοχεύει να σηκώσει περίπου 3 δις. δολάρια στο πλαίσιο της επερχόμενης εισόδου της στο χρηματιστήριο μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO).

Όπως αναφέρει το CNBC, η εταιρεία, η οποία έχει δει αύξηση στη ζήτησή της μετά το λεγόμενο «πρώτο κύμα» της πανδημίας, σκοπεύει, να μπει στο χρηματιστήριο «κάπου μέσα στον Δεκέμβριο».

Σύμφωνα με αναλυτές, η ακριβής ημερομηνία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα, καθώς ενδέχεται να αλλάξει βάσει εξελίξεων στην αγορά που θα μπορούσαν να προκληθούν από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Η αξία της εταιρείας, στο πλαίσιο της IPO, μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δις. δολάρια, λένε οι αναλυτές, κρατώντας και πάλι επιφυλάξεις λόγω της «ρευστότητας» της αγοράς. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα μιλάμε για μια τεράστια αύξηση στην αποτίμηση της εταιρείας, η οποία τον Απρίλιο ήταν στα 18 δις. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία προγραμμάτιζε αυτήν την κίνηση για τις αρχές του 2020, ωστόσο τα σχέδιά της μπήκαν στον “πάγο” αφού η πανδημία την επηρέασε σε μεγάλο βαθμό. Στο ξεκίνημα της πανδημικής κρίσης, η Airbnb προσπάθησε να  διαχειριστεί τις απώλειες “σηκώνοντας” 2 δισ. δολάρια και προχωρώντας σε περικοπές εξόδων, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό και έτσι, τον Μάιο, αποφάσισε να προχωρήσει στην απόλυση ενός μεγάλου ποσοστού του προσωπικού της.

Σε επιστολή προς τους υπαλλήλους του τότε, ο Brian Chesky, είχε κάνει λόγο για την “πιο οδυνηρή κρίση της ζωής μας”, λέγοντας ότι το πλήγμα για την Airbnb είναι τεράστιο και ότι τα φετινά έσοδα αναμένεται να είναι τα μισά της περσινής χρονιάς. Σε συνέντευξή του, λίγο αργότερα, ο Chesky είχε πει χαρακτηριστικά ότι “μας πήρε 12 χρόνια για να χτίσουμε την Airbnb και χάσαμε σχεδόν τα πάντα σε τέσσερις με έξι εβδομάδες”.  Σημειώνεται ότι το διάστημα αυτό, ήταν που η αξία τη εταιρείας έπεσε από τα 31 δισ. στα 18 που αναφέρθηκε προηγουμένως. 

Τους επόμενους μήνες το τοπίο του παγκόσμιου τουρισμού άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει, σε πολλές χώρες του πλανήτη. Το γεγονός αυτό είχε θετικές επιπτώσεις για την Airbnb, αφού στις 8 Ιουλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, περισσότερες από 1 εκατ. κρατήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, το “ορόσημο” αυτό είναι ενδεικτικό της ανάκαμψης του κλάδου και της οικονομίας, μετά την πανδημική κρίση.

Τελικά τον Αύγουστο, η Airbnb ανακοίνωσε ότι υπέβαλε σχέδιο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. για την πολυαναμενόμενη IPO της. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ωστόσο τις οικονομικές της πληροφορίες ούτε διευκρίνισε πόσες μετοχές θα προσφερθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ