Η Nissan μειώνει στο ένα τρίτο την παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της πανδημίας

Ισχυρό το πλήγμα του κορωνοϊού στην μέχρι τώρα κραταιά ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία

Η Nissan σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων κατά 30% σε ετήσια βάση έως τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του Reuters. Η δεύτερη σε μέγεθος ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, μετά την Toyota, αντιμετωπίζει -όπως και οι άλλοι κατασκευαστές- τις συνέπειες από την πανδημία.

Η πρωτοφανής πτώση των πωλήσεων στη παγκόσμια αγορά, οι χαμηλές προσδοκίες για τη διαμόρφωση του όγκου των πωλήσεων σε αποδεκτά επίπεδα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και οι ανάγκες για ρευστότητα αναγκάζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναθεωρήσουν τα προγράμματα κατασκευής και εξέλιξης των μοντέλων τους.

Επίσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν την ανάγκη να επενδύσουν υψηλά ποσά που ανέρχονται σε πολλά δισ. ευρώ για την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης.

Το Reuters, σε αποκλειστικό θέμα, σημειώνει ότι η Nissan αντιμετωπίζει τη μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας COVID-19 και αυτή η εξέλιξη περιπλέκει τις προσπάθειές της ιαπωνικής φίρμας που ανήκει στη Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi για ανάκαμψη.

Η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας σχεδιάζει να παράγει περίπου 2,6 εκατομμύρια οχήματα μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου, μειωμένα από 3,7 εκατομμύρια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τόνισαν οι πηγές του Reuters. Η Nissan παρήγαγε 4,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο.

Οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται -μετά το κλείσιμο των εργοστασίων νωρίτερα αυτό το έτος- για να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έκλεισαν, επίσης, σε πολλές χώρες, μειώνοντας τις πωλήσεις οχημάτων από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, αν και η πτώση των πωλήσεων επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανοίγουν ξανά.

Η πανδημία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τη Nissan, η οποία αντιμετώπιζε ήδη τις πτώσεις των πωλήσεων και την επιδείνωση των μετρητών. Τον Μάιο παρουσίασε ένα εκτεταμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης μετά την ανακοίνωση της πρώτης ετήσιας ζημίας της εδώ και 11 χρόνια.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες αυτού του οικονομικού έτους, ο κατασκευαστής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου Rogue SUV και Leaf κατασκεύασε περίπου 307.000 οχήματα παγκοσμίως, μείωση κατά 62% από πέρυσι, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία παραγωγής.

Αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων παραγωγής του Ιουνίου τον επόμενο μήνα.

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή από 510.000 οχήματα το πρώτο τρίμηνο σε περίπου 930.000 από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, επισήμαναν οι πηγές. Η παραγωγή του δεύτερου τριμήνου θα είναι περίπου 25% χαμηλότερη από την αντίστοιχη πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 1,1 εκατομμύρια οχήματα τον από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, περίπου 8% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Tο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η παραγωγή της Nissan θα μειωθεί περισσότερο στην Ιαπωνία. Προγραμματίζεται η μείωση να φθάσει το 47%, σε σχέση με πέρυσι. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περισσότερες βάρδιες στα ιαπωνικά εργοστάσια συναρμολόγησης. Η εγχώρια παραγωγή θα ανακάμψει ελαφρά έως τον Δεκέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ