Έρευνα: Η πανδημία έφερε τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή αβεβαιότητα

Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραμένουν αβέβαιες

Η “επέλαση” της πανδημίας έφερε τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη αντιμέτωπες με΄μαι πρωτόγνωρη κατάσταση και επηρέασε βαθιά την λειτουργία τους, τις πληρωμές και την εν γένει οικονομική τους συμπεριφορά. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η Intrum σε 9.980 εταιρείες και 29 χώρες της Ευρώπης, η απότομη υποχώρηση του ΑΕΠ συμπίεσε τα έσοδα των επιχειρήσεων, περιόρισε τις ταμειακές τους ροές και έπληξε την αποτελεσματική διαχείριση κεφαλαίων και ρευστότητας. 

“Η διασφάλιση μιας σταθερής ταμειακής ροής μέσω εμπρόθεσμων αποπληρωμών είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ. Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς επιβίωσης, καθώς υποχρεώθηκαν να διακόψουν απότομα τη δραστηριότητά τους λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία COVID-19”, δηλώνει ο Mikael Ericson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrum.

Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραμένουν αβέβαιες. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η κρίση επηρεάζει ήδη αρνητικά τους καταναλωτές, οδηγώντας τους σε οικονομική πίεση και πλήττοντας την οικονομική κατάσταση. Τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα επηρεάζουν την ικανότητα των καταναλωτών να καταβάλλουν έγκαιρα πληρωμές”.

Οι κλάδοι του τουρισμού και της αναψυχής δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα “Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις σε ταξίδια, αγορές, εστίαση, σωματική άσκηση και άλλες δραστηριότητες αναψυχής έχουν πλήξει τους κλάδους του τουρισμού και της αναψυχής στην Ευρώπη”, υπογραμμίζει ο Mikael Ericson. “Τα μέτρα εγκλεισμού καταργούνται τώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά είναι πιθανό ότι η πανδημία θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις σε αυτούς τους κλάδους”.

Περίπου 4 στους 10 ερωτηθέντες σε αυτούς τους κλάδους (42%) δηλώνουν ότι η ύφεση θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους – το υψηλότερο ποσοστό από τους 11 κλάδους που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η ύφεση αναδεικνύεται στην κορυφαία πρόκληση για τις εταιρίες κατά τη διάρκεια του COVID-19 με το 44% να δηλώνει ότι οι επιπτώσεις είναι σοβαρές στην επιχείρησή του συγκριτικά με το 26% πριν από την κρίση

  • Περισσότεροι από τους μισούς (56%) δηλώνουν ότι η χώρα τους βρίσκεται ήδη σε ύφεση ή θα βρεθεί σε ύφεση εντός ενός έτους (2019: 28%).

Κρίση COVID-19: πριν: 42%, κατά τη διάρκεια: 64% (Ιταλία: 83%, Βέλγιο και Σλοβακία: 81%)

  • 4 στους 10 (38%) δηλώνουν ότι η ύφεση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους
    – Κρίση COVID-19: πριν: 26%, κατά τη διάρκεια: 44%
    – Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στους κλάδους του τουρισμού και της αναψυχής (42%)
    – Το 57% κατατάσσει τον κίνδυνο πανευρωπαϊκής ύφεσης στις 3 μεγαλύτερες προκλήσεις για την καταβολή εμπρόθεσμων πληρωμών τους επόμενους δώδεκα μήνες
    – COVID-19: πριν: 41%, κατά τη διάρκεια: 66%

Αναζήτηση βοήθειας σε ένα δύσκολο περιβάλλον

Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοφανών αλλαγών και αναστάτωσης, οι επιχειρήσεις αναζητούν εκτεταμένη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Επίσης, σημειώνεται διεύρυνση της υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις εκπρόθεσμες πληρωμές**, την οποία το 23% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι εφαρμόζει πάντα σε σύγκριση με το 8% το 2019.

“Οι μισές ευρωπαϊκές εταιρίες αναζητούν τώρα πρωτοβουλίες για την αποτροπή των εκπρόθεσμων πληρωμών από τις εταιρίες και νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι που αποτελεί θετικό σημάδι. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση σταθερών ταμειακών ροών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μετά την κρίση”, καταλήγει ο Mikael Ericson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrum.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ