Επιτέλους λίγη σοβαρότητα κε Bezos – Ταμείο συμπαράστασης εργαζομένων ανοίγει η Amazon

Την βοήθεια του κόσμου για την πληρωμή των εργαζόμενων ζητάει η πλουσιότερη εταιρεία του κόσμου

Όχι δεν είναι αστείο, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ιδιοκτήτης της πλουσιότερης εταιρείας στον κόσμο ζητάει από τον κόσμο να βάλει λεφτά σε ειδικό ταμείο “ανακούφισης από τον κορωνοϊό” για να μπορέσει η Amazon να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Jeff Bezos ανακοίνωσε την δημιουργία ταμείου ανακούφισης για να προσφέρει η κοινότητα λεφτά στους συμβασιούχους υπαλλήλους της εταιρείας, ειδικότερα στους εργαζόμενους στις παραδόσεις, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο φόρτο εργασίας αυτή την περίοδο. 

Το Ταμείο Αρωγής Amazon δημιουργήθηκε με 25 εκατ. δολάρια από την ίδια την εταιρεία για να βοηθήσει “υπαλλήλους και συνεργάτες”, ειδικά εκείνους που είναι υπεύθυνοι για να παραδώσουν όλα τα προϊόντα που συνεχίζουν να παραγγέλνονται σε όλες τις ΗΠΑ.

Εκτός από την εταιρεία που συνεισφέρει με 25 εκατ. δολάρια στο ταμείο, προτρέπει επίσης στο κοινό να δωρίσει αν το θεωρούν σημαντικό. “Ενώ δεν περιμένουμε κανέναν να το πράξει, μπορείτε να κάνετε εθελοντική δωρεά στο ταμείο εάν το επιθυμείτε”, γράφει η Amazon στην ιστοσελίδα του ταμείου. Οι έντονες αντιδράσεις ώθησαν την εταιρεία να τροποποιήσει το αρχικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο προέτρεπε τους καταναλωτές να συνεισφέρουν στο ταμείο. 

Όπως ήταν φυσικό, η ίδρυση του ταμείου οδήγησε σε οργισμένες αντιδράσεις από καταναλωτές και μέσα, καθώς όλοι στάθηκαν στο γεγονός ότι η πλουσιότερη εταιρεία του κόσμου με αξία πάνω από ένα τρισ. δολάρια ζητάει την βοήθεια των καταναλωτών για να πληρώσει τους υπαλλήλους της. Τα πυρά συγκέντρωσε ο ίδιος ο Jeff Bezos, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος ο 2019 είχε εισοδήματα ύψους 11 δισ. δολαρίων, αλλά κατέβαλε 0 (ολογράφως μηδέν) δολάρια σε φόρους.
 

Χρονιά ρεκόρ το 2020 για την Amazon 

Με την πανδημία να έχει οδηγήσει σε καραντίνα  πάνω από 1 δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού, και να ετοιμάζεται να “σαρώσει” τις ΗΠΑ, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στις ηλεκτρονικές αγορές. 

Αυτό αναμένεται να φέρει σημαντική αύξηση στα έσοδα της Amazon, ενώ υπάρχουν και αναλυτές που υποστηρίζουν πως αυτή τη αύξηση μπορεί να φτάσει και σε διψήφιο νούμερο, κάτι που θα εκτοξεύσει την αξία της εταιρείας αλλά και την προσωπική περιουσία του ιδρυτή της,κάτι που ενισχύει την κατακραυγή για την πρωτοβουλία της εταιρείας.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα προσλάβει επιπλέον 100.000 υπαλλήλους για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αύξησης της ζήτησης για τις υπηρεσίες της. Αυξήθηκε επίσης η αμοιβή κατά 2 δολάρια ανά ώρα και διπλασιάστηκε η αμοιβή των υπερωριών.

Με τα κρούσματα στο εσωτερικό της εταιρείας να αυξάνονται, αρχικά, η εταιρεία αποφάσισε ότι θα πληρώνει αναρρωτική άδεια μόνο στους υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου, όμως στη συνέχεια αποφασίστηκε πως θα παρέχονται έως και δύο εβδομάδες άδειας ασθενείας σε “όλους τους υπαλλήλους της Amazon που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 ή έχουν τεθεί σε καραντίνα.”

Οι εργαζόμενοι σε μέρη όπως το Σικάγο και το Σακραμέντο άσκησαν τότε πίεση στην εταιρεία να επεκτείνει την πολιτική της για να καλύψει τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση στις αποθήκες. Τη Δευτέρα, η Amazon συμφώνησε ότι θα επεκτείνει την πολιτική αναρρωτικών αδειών σε εκείνους που εργάζονται 20 ώρες ή περισσότερο. 

Τα άτομα που δεν καλύπτονται από την πληρωμένη αναρρωτική άδεια ενθαρρύνθηκαν να υποβάλουν αίτηση στο εν λόγω ταμείο αρωγής της εταιρείας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ