Κορωνοϊός: Δοκιμές εμβολίων σε 4-6 εβδομάδες!

H αξία της παγκόσμιας αγοράς των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό αγγίζει τα 35 δισεκατομμύρια δολλάρια!

Σε χρόνο-ρεκόρ για τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα εταιρείες από τέσσερις διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) φέρεται να έχουν αναπτύξει εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) καθώς έχουν λάβει επισήμως άδεια για την έναρξη των τελικών κλινικών δοκιμών, οι οποίες προγραμματίζονται σε 4-6 εβδομάδες αναλόγως την εταιρεία! 

Αν και αρχικά οι εκτιμήσεις των ειδικών για το χρονοδιάγραμμα των πρώτων εμβολίων ήταν συντηρητικές ως εξαιρετικά επιφυλακτικές, φέρνοντας τα πρώρα εμβόλια στα φαρμακεία σε  12-16 μήνες (και συνεπώς στα μέσα ή στα τέλη του 2021), φαίνεται πως οι κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμο με αντίπαλο τον χρόνο για την πραγματοποίηση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους και την έγκριση των εμβολίων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτος, επιταχύνοντας κάθε στάδιο της διαδικασίας εξέλιξης, δοκιμών και παραγωγής εμβολίων σε παγκόσμια κλίμακα. 

Το μεγαλύτερο δέλεαρ είναι η αξία της παγκόσμιας αγοράς των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, που αγγίζει τα 35 δισεκατομμύρια δολλάρια, σύμφωνα με αναλυτές της Γουόλ Στρήτ.

Παρά το πλεονέκτημα των κολοσσών του φαρμακευτικού κλάδου με προηγμένα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων, όπως η βρετανική GlaxoSmithKline (GSK), η αμερικανική Johnson & Johnson (J&J) και η ελβετική Novartis AG, το πρώτο εμβόλιο παρασκευάστηκε σε 42 ημέρες (!) από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Therapeutics (MT). Ο αντίστοιχος χρόνος για το εμβόλιο για τον SARS ήταν 20 μήνες…

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η Moderna Therapeutics παρέδωσε την πρώτη παρτίδα εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ, που υπάγεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, με τον κωδικό “mRNA-1273”. Η πρώτη παρτίδα θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ασφαλείας του εμβολίου για χρήση σε ανθρώπους και θα διεξαχθεί σε μια μικρή ομάδα υγιών  εθελοντών. Η δεύτερη παρτίδα, με την οποία θα ολοκληρωθεί η Πρώτη Φάση στις ΗΠΑ, θα εξετασθεί αν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ομάδας εθελοντών, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες ή άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα , όπως αποκάλυψε πριν από μερικά 24ωρα η εφημερίδα «Wall Street Journal». Ουσιαστικά, δηλαδή, το δεύτερο τεστ θα κρίνει αν προκαλεί ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, που παρέχει προστασία απέναντι στον νέο κορωνοϊό, με ασφάλεια και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές για τα εμβόλια. Ρεπορτάζ του CNN εκτιμάει πως έχουν ήδη επιλεχθεί για την δοκιμή αυτή συνολικά 45 εθελοντές.

Όμως, η Moderna Therapeutics δεν είναι η μοναδική που ανέπτυξε ήδη εμβόλιο καθώς άλλη μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας (με εξειδικευμένη στην ανάπτυξη φαρμακευτικών ουσιών και προϊόντων), η Novavax ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη (26/2) ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη του εμβολίου για το νέο κορωνοϊό και έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την ανεύρεση ιδανικών “υποψηφίων” για τις κλινικές δοκιμές. Η συγκεκριμένη εταιρεία εκτιμάει ότι θα είναι σε θέση να αρχίσει τις ανθρώπινες δοκιμές μέχρι τα τέλη Μαϊου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές αναμένονται τα αποτελέσματα από τις έρευνες των μεγάλων φαρμακευτικών στις ΗΠΑ και ειδικά της Merck, που είναι μια από τις δυο εταιρείες (η άλλη φέρεται να είναι η Pfizer) που έχει υποβάλλει αίτημα για έγκριση κλινικών δοκιμών, χωρίς όμως να έχει προβεί σε ανακοινώσεις. 

Τέλος, στην Γαλλία θεωρούν ότι η Sanofi μπορεί να προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις για την παρασκευή εμβολίου αφού πραγματοποιεί έρευνες πάνω στο νέο κορωνοϊό από τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του ιού στην πόλη Ουχάν ενώ φέρεται να έχει λάβει άδεια από τις κινεζικές αρχές για την πραγματοποίηση ερευνών, μαζί με μια αμερικανική εταιρεία και δυο φαρμακευτικές από την Κίνα.

Πάντως για τα αποτελέσματα των ερευνών για την ανάπτυξη εμβολίου από τις εγχώριες φαρμακευτικές της Κίνας, που έχουν στην διάθεσή τους και τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων για τον ιό, δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη πληροφόρηση. Είναι όμως σχεδόν δεδομένο πως η εντολή της κυβέρνησης είναι να αναπτύξουν εμβόλιο πάση θυσία στον μικρότερο δυνατό χρόνο καθώς οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην χώρα είναι τεράστιες… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ