Καν’το όπως η Ινδονησία: Μείωση ορίου φόρου εισαγωγής, για προστασία μικρών τοπικών επιχειρήσεων

Η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μειώσει το όριο φορολόγησης των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών ηλεκτρονικού εμπορίου από 75 σε 3 δολάρια, για να βοηθήσει στον έλεγχο των αγορών φθηνών ξένων αγαθών και να βοηθήσει στην προστασία μικρότερων ινδονησιακών εταιρειών. 

Καθώς οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι αγορές από ηλεκτρονικό εμπόριο να φτάνουν το ορόσημο των 50 εκατ. πακέτων που έχουν εισαχθεί στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος,  σε σύγκριση με 19,6 εκατομμύρια πέρυσι και 6,1 εκατομμύρια το χρόνο πριν από αυτό, η κυβέρνηση της Ινδονησίας αποφάσισε να μειώσει το όριο φορολόγησης των εισαγωγών. 

“Πήραμε αυτή την απόφαση για να προστατεύσουμε τις εγχώριες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα που συχνά διακινούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως χειροτεχνίες, τσάντες και κοσμήματα” δήλωσε αξιωματούχος της Ινδονησιακής κυβέρνησης. 

Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη Ιανουαρίου 2020 και θα επηρεάσουν τα ρούχα, τις τσάντες, τα παπούτσια και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που κοστίζουν το ελάχιστα 3 δολάρια. Θα φορολογούνται με συντελεστή 32,5% έως 50% της αξίας του προϊόντος. Άλλα προϊόντα που δεν ανήκουν στις κατηγορίες αυτές θα μειώσουν τους φόρους από 27,5% έως 37,5% της αξίας τους, στο 17,5%.

Τα προϊόντα που κοστίζουν έως 3 δολάρια, θα συνεχίσει μεν να φορολογείται, αλλά με μικρότερο εύρος. 

Ο λόγος που η κυβέρνηση της Ινδονησίας προχώρησε σε αυτή την κίνηση, είναι για να προστατεύσει την τοπική παραγωγή και τις μικρές μεταποιητικές βιομηχανίες, οι οποίες είχαν να ανταγωνιστούν τις φτηνές εισαγωγές από Κίνα. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει πνοή στις τοπικές οικονομίες και ταυτόχρονα να ελέγξει το εμπόριο και τις εισαγωγές από φαινόμενα μαζικών εισαγωγών προϊόντων τα οποία όπως διαμαρτύρονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, δημιουργώντας συνθήκες ισονομίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ