Πέφτει η Apple μετά από αποκάλυψη της Credit Suisse ότι οι πωλήσεις της “γκρεμίστηκαν” 35%

Αναταραχή έφερε στην αμερικανική αγορά η έκθεση της Credit Suisse που αποκάλυψε πως οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα παρουσίασαν πτώση 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρά την συνολικά ανοδική πορεία των πωλήσεων smartphone. 

Αυτό ήταν ένα δυνατό χτύπημα για την Apple η οποία με τα iPhine 11 περίμενε πολύ καλύτερες πωλήσεις στην Κινεζική αγορά, η οποία όμως δείχνει να “τιμωρεί” στο πρόσωπο της Apple τις πρακτικές της αμερικανικής κυβέρνησης στις σχέσεις της με την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στην Κίνα έπεσαν κατά 35,4% σε σχέση με το 2018, ενώ αντίστοιχη εικόνα υπήρχε και τον Οκτώβριο με πτώση πωλήσεων που έφτασε το -10,3%. 

Από την κυκλοφορία του iPhone 11 οι συνολικές πωλήσεις στην Κίνα έχουν πτώση 7,4% σε σχέση με το 2018, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο τζίρος της εταιρείας έχει παρουσιάσει απώλειες που φτάνουν το 17,5% τους τελευταίους τρεις μήνες. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αναλυτές φοβούνται πως αν τελικά δεν επικυρωθεί η συμφωνία για ακύρωση των δασμών που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, η Apple θα έχει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς οι συσκευές της θα αυξηθούν κατά 79 δολάρια μέσο όρο. Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης πως η στροφή των Κινέζων καταναλωτών στα τηλέφωνα των εγχώριων τους εταιρειών δεν πρόκειται να “ξεφουσκώσει” στο άμεσο μέλλον, κάτι που σημαίνει πως η αμερικανική εταιρεία, θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση τους επόμενους μήνες. 

iOS: Προβλήματα ασφαλείας

Σαν να μην έφταναν τα πολιτικά προβλήματα της Apple, η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα ασφαλείας του νέου της λειτουργικού, καθώς αποκαλύφθηκε πως υπάρχει κενό το οποίο επιτρέπει την παραβίαση του πρωτοκόλλου βάση του οποίου οι γονείς έχουν τον έλεγχο με ποιόν μιλάνε τα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, το iOS 13,3 που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, περιέχει ένα feature το οποίο επιτρέπει στους γονείς να έχουν τον έλεγχο των συνομιλιών των παιδιών τους, επιτρέποντας να μιλάνε μόνο με τα άτομα που είναι καταχωρημένα στις επαφές τους. 

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό υποστηρίχθηκε πάρα πολύ διαφημιστικά από την Apple, όμως μόλις μέρες μετά την κυκλοφορία του, υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι μπορεί να “σπάσει” πολύ εύκολα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Apple, εκτός από το να απαγορεύει τις συνομιλίες κάθε είδους με νούμερα που δεν είναι αποθηκευμένα στις επαφές, απαιτεί ειδικό κωδικό από τον γονέα, προκειμένου να δημιουργήσει νέα επαφή. 

Όπως όμως όλα δείχνουν, το χαρακτηριστικό αυτό δεν λειτουργεί, παρά μόνο αν όλες οι επαφές αποθηκεύονται και διαχειρίζονται στο iCloud. Όσο η αποθήκευση επαφών γίνεται τοπικά στην συσκευή και ένα άγνωστο νούμερο καλέσει το κινητό του παιδιού, αυτό έχει την δυνατότητα να το αποθηκεύσει στις επαφές του και κατά συνέπεια να μην ισχύει η απαγόρευση.

Η Apple από την μεριά της ανακοίνωσε πως ήδη εργάζεται για να διορθώσει το πρόβλημα με μια μελλοντική αναβάθμιση. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ