Συνεχίζεται η αιματηρή σύρραξη στη Γάζα – Το χρονικό και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ

Δεν έχει τέλος η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, καθώς νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα καταγράφηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από βροχή ρουκετών που εκτόξευσε ο ένοπλος βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης εναντίον ισραηλινών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της μητρόπολης Τελ Αβίβ.

Έπειτα από μια νύχτα που σημαδεύτηκε από ανταλλαγές πυρών, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως τα ξημερώματα ολοκλήρωσε νέα ευρεία «σειρά επιδρομών», πλήττοντας ιδίως «κατοικίες που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Το ισλαμιστικό κίνημα ανέφερε ότι «διαδοχικά πλήγματα» είχαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπήρξαν θύματα.

Τα νέα πλήγματα, τα πιο εκτεταμένα μετά τον πόλεμο του 2014 στον θύλακα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ακολούθησαν την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών τη νύχτα – «χιλίων και πλέον», κατά τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, εκ των οποίων 850 αναχαιτίστηκαν – εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Έπειτα από μια πρώτη ομοβροντία ρουκετών που εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση του Τελ Αβίβ το βράδυ χθες Τρίτη, η Χαμάς ανέφερε τη νύχτα πως εκτόξευσε άλλους 220 πυραύλους εναντίον του Τελ Αβίβ και της Μπερσέβα (νότια), όπου ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, η δεύτερη ισχυρότερη ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, δύο διοικητές μονάδων του ένοπλου βραχίονα της οποίας σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές, ανακοίνωσε εξάλλου πως κατάφερε «ισχυρό πλήγμα στον εχθρό» εκτοξεύοντας «100 πυραύλους».

Ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πόλη Λοντ όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από ρουκέτα, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι θάνατοι στο Ισραήλ έφθασαν έτσι τους πέντε.

Η διεθνής κοινότητα κάλεσε σε αποκλιμάκωση μπροστά σε αυτή την ανάφλεξη της βίας, τη χειρότερη εδώ και χρόνια ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τη Χαμάς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκ νέου εκτάκτως σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Τουλάχιστον 35 νεκροί

Στην παλαιστινιακή πλευρά, οι ισραηλινές επιδρομές, που διεξάγονται με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους, ανάμεσά τους 12 παιδιά, ενώ έχουν τραυματίσει άλλους 230, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι στο στόχαστρο, αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στη διάρκεια του πολέμου το 2014, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως η Χαμάς θα υποστεί «ένα χέρι ξύλο που δεν το περιμένει».

Στη διάρκεια παρέμβασής του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χαμίγια, δήλωσε από την πλευρά του «έτοιμος» για την κλιμάκωση.

«Αν (το Ισραήλ) θέλει κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη, αν (το Ισραήλ) θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι», τόνισε, αξιώνοντας να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις επιβολής της τάξης από την Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε θέατρο βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και παλαιστίνιους διαδηλωτές, με πάνω από 700 τραυματίες.

Το χρονικό

Η αιματηρή συμπλοκή των τελευταίων ημερών αποτελεί κορύφωση μιας μεγάλης έντασης που αναπτυσσόταν το τελευταίο διάστημα. Η αρχή έγινε τη Δευτέρα 10 Μαΐου που είναι η «Ημέρα της Σημαίας της Ιερουσαλήμ», δηλαδή το γεγονός που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967. Από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στον ναό αλ-Ακσα, ενώ η ένταση κορυφώθηκε με τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, προς το Ισραήλ και την απάντηση του Ισραήλ, το οποίο εξαπέλυσε εναέριες επιθέσεις προς τους Παλαιστίνιους.

Στον απόηχο των επεισοδίων, η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, εξέδωσε τελεσίγραφο προς το Ισραήλ, για να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή γύρω από τον ιερό ναό και από τη γειτονιά του Σεΐχ Τζαράχ. Μετά το πέρας του τελεσίγραφου (στις 18:00 το απόγευμα) από τη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς, οι επιθέσεις έγιναν ως απάντηση στα «εγκλήματα και την επιθετικότητα του Ισραήλ». Η απάντηση του Ισραήλ στην Χαμάς ήταν άμεση και αιματηρή. Συγκεκριμένα ο στρατός του Ισραήλ απάντησε με χτυπήματα από αέρος σε «στρατηγικά σημεία», όπως ο ίδιος ανέφερε.

Έτσι, το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασε νέος κύκλος βίαιων επεισοδίων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Πλατεία Τεμενών. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα για να επιτεθούν στους προσκυνητές στο αλ-Ακσά για ακόμα μία φορά. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι αστυνομικοί στόχευαν προσκυνητές που εγκατέλεψαν το συγκρότημα. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις επιβολής του νόμου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από την Δευτέρα προς την Τρίτη, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περισσότερες από 300 ρουκέτες από την Γάζα προς τις κοντινές πόλεις του Ισραήλ. Τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν χθες βράδυ σε πολλές κοινότητες του Ισραήλ με κατά πλειονότητα αραβικό πληθυσμό. Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε 21 πρόσωπα έπειτα από βίαια επεισόδια Τζισρ Α Ζάρκα και Ουάντι Άρα (βόρεια).

Στη Λοντ, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπου οι πτήσεις έχουν ανασταλεί προσωρινά, επιβλήθηκε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» έπειτα από «ταραχές» από πλευράς μελών των ισραηλινών Αράβων μετά τον βίαιο θάνατο 25χρονου Άραβα για τον οποίο συνελήφθη 34χρονος Εβραίος.

Οι αντιδράσεις

 Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσουντά δήλωσε σήμερα ανήσυχη για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.

“Επισημαίνω με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και μέσα και γύρω από τη Γάζα και το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων βάσει του Καταστατικού της Ρώμης”, έγραψε η Μπενσουντά στο Twitter.

Στις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 άνθρωποι στη Γάζα και πέντε στο Ισραήλ στην πιο έντονη κλιμάκωση της βίας εδώ και χρόνια.

Η Μπενσουντά είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι ξεκινά έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη, μια πρωτοβουλία την οποία είχε απορρίψει το Ισραήλ, αλλά είχαν χαιρετίσει οι Παλαιστίνιοι.

Η ίδια, την οποία θα αντικαταστήσει στις 16 Ιουνίου ο Βρετανός εισαγγελέας Καρίμ Καν, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2019 ότι εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί ή διαπράττονται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε αναφέρει τόσο τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ όσο και την παλαιστινιακή Χαμάς ως πιθανούς δράστες των εγκλημάτων αυτών.

“Το γραφείο μου θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του πεδίου και θα εξετάσει όποιο ζήτημα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του”, τόνισε η Μπενσουντά σήμερα.

Οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν προκειμένου να σταματήσει η νέα έκρηξη βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εκτίμησε από την πλευρά του σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

“Χρειαζόμαστε την αμερικανική εμπλοκή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί παραμένουν σήμερα οι βασικοί διπλωματικοί μοχλοί, αν και η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο παρούσα”, σχολίασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

“Υπάρχει μια δραματική κλιμάκωση και πρέπει ο Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με εμάς να εμπλακούν”, τόνισε.

“Πρέπει να εμπλακούμε Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση τις επόμενες ημέρες”, επεσήμανε ο Μπον.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Παρ’ όλα αυτά, όπως συνέβη και σε πολλούς προκατόχους του, η κρίση θα αναγκάσει τον Μπάιντεν να εμπλακεί έστω και στο ελάχιστο προκειμένου να αποφευχθεί μια έκρηξη.

Η κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας θέτει τον Δημοκρατικό πρόεδρο μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση: διπλωματικά οι επιλογές του είναι περιορισμένες, το ίδιο και πολιτικά, με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του να τον ωθεί να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ μετά την ένθερμη υποστήριξη που είχε δείξει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

“Μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι πρόκειται για μια λίγο ωφέλιμη προσπάθεια, με μικρά κέρδη που προκαλεί πολιτικές διαμάχες”, εξηγεί ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ Αμερικανός πρώην διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή.

“Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιτυχίας στο θέμα. Δεν υπάρχει κανένας ηγέτης, από καμία από τις δύο πλευρές, έτοιμος να λάβει αποφάσεις”, προσθέτει ο ειδικός του Carnegie Endowment for International Peace.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “στην καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί απλώς να ελπίζει να περιορίσει τη βία” στην τρέχουσα κρίση.

Τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έχουν αυξήσει τις επαφές τους και τις δηλώσεις τους υπέρ της “αποκλιμάκωσης”.

Ο Σάλιβαν συνομίλησε χθες Τρίτη με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την κατάσταση μεταξύ της Γάζας και της Ιερουσαλήμ και για τη λήψη μέτρων με στόχο “την αποκατάσταση της ηρεμίας τις επόμενες ημέρες”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η Ουάσινγκτον συνομιλεί και με άλλους Άραβες εταίρους της, όπως η Ιορδανία και το Κατάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ