Πώς ένα μικρό κινεζικό μπολ αξίας 500.000 δολαρίων πουλήθηκε για μόλις 35

Αίσθηση στα αμερικανικά ΜΜΕ προκαλεί η ιστορία ενός άνδρα από την πολιτεία του Connecticut ο οποίος εντελώς τυχαία ήρθε σε επαφή με έναν πραγματικό θησαυρό. Ο νεαρός άνδρας, του οποίου το όνομα παραμένει ως τώρα άγνωστο, αγόρασε ένα μικρό γαλανόλευκο μπολ από ένα γκαράζ στην περιοχή του New Haven έναντι 35 δολαρίων.

Όντας ο ίδιος φίλος των αντικειμένων τύπου αντίκας, σύντομα κατάλαβε πως δεν επρόκειτο για ένα τυπικό μπολ από ένα παζάρι. Αντ’ αυτού τράβηξε φωτογραφίες και τις έστειλε στον γνωστό οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Μόλις οι ειδικοί του Sotherby’s είδαν το email του ανώνυμου αγοραστή έμειναν έκπληκτοι. Το μικρό πορσελάνινο μπολ αποδείχθηκε ένα σπάνιο κινεζικό τεχνούργημα από τον 15ο αιώνα με την αξία του να υπολογίζεται μεταξύ 300.000 και 500.000 δολαρίων.

Η Angela McAteer, αντιπρόεδρος του οίκου Sotheby’s και επικεφαλής του τμήματος κινεζικών έργων τέχνης, δήλωσε στο Associated Press πως από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε η ιδιαιτερότητα του μικρού μπολ.

«Το σχήμα του μπολ, η απόχρωση του μπλε χρώματος, και η τεχνοτροπία στην κατασκευή και στα σχέδια ανήκουν σίγουρα στην περίοδο του 15ου αιώνα όταν στην Κίνα βασίλευε η πρώιμη δυναστεία των Μινγκ. Είναι άγνωστο ωστόσο πως κατάφερε να φτάσει από την Κίνα στο Connecticut» δήλωσε η κα McAteer.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόλις 5 παρόμοια μπολ, δύο στο Λονδίνο, δύο στην Ταιβάν και ένα στο Ιράν.

Για το μπολ θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία στις 17 Μαρτίου με το ενδιαφέρον των απανταχού συλλεκτών να είναι τεράστιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ