Ισχνή ανάκαμψη στην παγκόσμια αγοράς εργασίας βλέπει για το 2021 η ILO

Τη χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοιού χάθηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 225 εκατ. θέσεις εργασίας ενώ αντιμέτωποι με την ανεργία βρέθηκαν 114 εκατ. απασχολούμενοι

Το 8,8% των παγκόσμιων ωρών εργασίας χάθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, περίπου τέσσερις φορές το ποσοστό των ωρών που χάθηκε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, αλλά υπάρχουν «επιφυλακτικές ενδείξεις» ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Οι απώλειες σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα αντιστοιχούν σε 255 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου και περιλαμβάνουν τον «πρωτοφανή» αριθμό των 114 εκατ. εργαζομένων που μπήκαν στις τάξεις των ανέργων και άλλων των οποίων οι ώρες εργασίας μειώθηκαν λόγω των περιορισμών, σύμφωνα με την ILO.

«Αυτές οι μαζικές απώλειες είχαν ως αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 8,3% του παγκόσμιου εισοδήματος από εργασία (προτού συμπεριληφθούν τα μέτρα στήριξης) αντίστοιχο με 3,7 τρισ. δολάρια ή 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ», ανέφερε η ILO --οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών-- στην έβδομη έκθεσή της για την κρίση από τον Μάρτιο.

Ο Γκάι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της ILO, ανέφερε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Αυτή ήταν η πιο σοβαρή κρίση για τον κόσμο της εργασίας μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Ο αντίκτυπός της είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009».

«Με χαρά αναφέρω ότι υπάρχουν κάποια σχετικά καλά νέα σε όλο αυτό, ότι πράγματι βλέπουμε κάποιες επιφυλακτικές ενδείξεις ανάκαμψης -- αυτές οι ενδείξεις είναι εύθραυστες, είναι αβέβαιες και οι προοπτικές σημαντικά ανομοιόμορφες», δήλωσε.

Ωστόσο ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητικό» που το 71% των απωλειών σε θέσεις εργασίας, ή 81 εκατ. άνθρωποι, είχε τη μορφή της απραξίας, δήλωσε ο Ράιντερ. «Αυτοί οι άνθρωποι απλά βγήκαν από την αγορά εργασίας. Είτε δεν είναι σε θέση να εργαστούν, λόγω των περιορισμών για την πανδημία ή κοινωνικών υποχρεώσεων ή απλά εγκατέλειψαν την αναζήτηση εργασίας», πρόσθεσε.
Και περισσότερες ώρες θα χαθούν φέτος και πιθανόν την επόμενη χρονιά.

«Όλα τα σενάρια προβλέπουν ότι οι απώλειες σε ώρες εργασίας θα συνεχιστούν, με άλλα λόγια η οικονομική και κοινωνική δυσχέρεια για εκατομμύρια ανθρώπους θα συνεχιστεί καθ’ όλο το 2021 και πέραν αυτού», δήλωσε ο Ράιντερ.
Τα στοιχεία της ILO δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι νεότερης ηλικίας εργαζόμενοι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο, ενώ οι σοβαρότερα πληγέντες κλάδοι είναι της φιλοξενίας, της σίτισης, του λιανεμπορίου και της μεταποίησης.
«Υπάρχουν κάποιοι κλάδοι --είναι οι χρηματοπιστωτικοί κλάδοι, οι κλάδοι τεχνολογίας της πληροφορίας-- που στην πραγματικότητα συνέχισαν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του 2020», δήλωσε ο Ράιντερ.

Οι απώλειες απασχόλησης σε ανθρώπους ηλικίας 15-24 ετών διαμορφώθηκαν στο 8,7% συγκριτικά με 3,7% για τους ενήλικες και αυτό «τονίζει τον υπερβολικά πραγματικό κίνδυνο μιας χαμένης γενιάς», ανέφερε η ILO.

«Ενώ υπάρχει ακόμα υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, οι τελευταίες προβλέψεις για το 2021 δείχνουν ότι οι περισσότερες χώρες θα βιώσουν μια σχετικά ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο τους έτους, καθώς επιδρούν τα εμβολιαστικά προγράμματα», ανέφερε η ILO.