Το νέο lockdown στην Ιρλανδία οδηγεί 150.000 πολίτες στην ανεργία

Σε καθολική καραντίνα μπαίνει την Πέμπτη η Ιρλανδία με την κυβέρνηση να επαναφέρει τα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του ιού

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναμένει πως περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας εντός μόλις λίγων ημερών, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να επιβάλει τα αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αρχής γενομένης την ερχόμενη Πέμπτη και για έξι εβδομάδες, όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα supermarket και τα φαρμακεία, πρόκειται να κλείσουν. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ θα μπορούν να βγουν για άθληση μόνο εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους. Κοινωνικές συναθροίσεις και οικογενειακές συγκεντρώσεις απαγορεύονται, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ θα λειτουργήσουν μόνο μέσω υπηρεσίας ντελίβερι.

Ο Leo Varadkar, πρώην πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα, πως σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς 150.000 Ιρλανδοί πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους. Την ίδια στιγμή, το κόστος των προγραμμάτων πρόνοιας και επιδομάτων για την στήριξη των εργαζομένων ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

Ο νυν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Micheál Martin σε τηλεοπτικό διάγγελμα τόνισε πως παρά το γεγονός πως η χώρα έχει λάβει τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη, αυτό ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό στη μάχη κατά του κορωνοιού.

«Η κυβέρνηση έκρινε πως το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο είναι πολύ πιθανό. Αν τα καταφέρουμε τις επόμενες έξι εβδομάδες θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα σε ένα πλαίσιο κανονικότητας» δήλωσε ο κ. Martin.

Από την αρχή της πανδημίας η Ιρλανδία μετρά 51.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.852 νεκρούς, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η διασπορά του ιού εμφανίζει ανοδικές τάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ