Τουρκία: Αρχίζει τις τελικές δοκιμές του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 με στόχο την…Ελλάδα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν δοκιμές στη Σινώπη τoυ Εύξεινου Πόντου ενώ φημολογείται ότι προγραμματίζονται και στις ακτές της Μικράς Ασίας απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Νέες δοκιμές του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 που προμηθεύτηκε την τελευταία διετία από τη Ρωσία, να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων και ιστοσελίδων. 

Οι δοκιμές των S-400 θα διεξαχθούν στη Σινώπη τoυ Εύξεινου Πόντου, όπου ήδη έχει  εκδοθεί επίσημη NOTAM για αποκλεισμό του εναέριου χώρου από τις 6 ως τις 16  Οκτωβρίου για την διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Duvar το καθεστώς Ερντογάν έχει ήδη στείλει από χθες τους S-400 στη Σινώπη – υπάρχει μάλιστα και σχετικό βίντεο από την μετακίνηση των οχημάτων υποστήριξης και των φορητών συστημάτων ραντάρ – αλλά αναφέρει πως πολεμική αεροπορία της Τουρκίας δεν θα ενεργοποιήσει τις συστοιχίες του συστήματος. 

Στις δοκιμές θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι δέκα βρετανικής κατασκευής αεροσκάφη McDonnell F2H Banshee, τα οποία έχει προμηθευτεί για στρατιωτικές ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες μάχης. 

Επισήμως, η  Τουρκία σχεδιάζει στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας να ελέγξει την απόδοση του εξοπλισμού και την ετοιμότητα του στρατιωτικού προσωπικού μετά την εκπαίδευση από Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους ειδικούς στον χειρισμό του συστήματος S-400. 

Στο ίδιο δημοσίευμα υπονοείται πως η Τουρκία χρησιμοποίησε ήδη τα ραντάρ των S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου τον περασμένο Αύγουστο (27/8/2020) αλλά τότε έγινε… εντοπισμός (και όχι εγκλωβισμός) των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών και συνεπώς – κατά την εφημερίδα – δεν υπήρξε προσπάθεια κατάρριψης τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, τις δοκιμές στη Σινώπη τoυ Εύξεινου Πόντου ενδέχεται να ακολουθήσουν αντίστοιχες ασκήσεις και στις ακτές της Μικράς Ασίας απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Ακόμα και χωρίς την έκδοση ΝΟΤΑΜ, όπως συνέβη στις 27 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει – όπως ανέφερε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας –  στα τέλη Ιουλίου σε… “δοκιμές πυραύλων” στα τουρκικά παράλια κοντά στο Καστελλόριζο χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για “λόγους εθνικής ασφάλειας”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ