Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το χάσμα Δύσης-Ανατολής παραμένει

Μείζον θέμα για το μέλλον χαρακτήρισε η Άγγελα Μέρκελ την επίτευξη κοινωνικής συνοχής στις δύο πλευρές της Γερμανίας

Τριάντα χρόνια μετά τη γερμανική ενοποίηση, κορυφαίοι πολιτικοί επισημαίνουν τις χρονίζουσες διαφορές μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της χώρας.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε στις σημερινές εφημερίδες του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland -RND) ότι «κατανοεί το γεγονός πως ορισμένοι στην ανατολική Γερμανία αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Υπάρχουν αιτίες για αυτό -οι χαμένες ευκαιρίες στη ζωή, για παράδειγμα», όπως είπε. Η Μέρκελ έκανε επίσης λόγο στις εφημερίδες του RND για «μεγάλη πρόοδο στην εναρμόνιση του βιοτικού επιπέδου των δύο πλευρών, την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κοινωνική συνοχή στη Γερμανία θα συνεχίσει να αποτελεί μείζον καθήκον για το μέλλον: Θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλή ενέργεια για την επίτευξη μιας τέτοιας συνοχή», είπε .

Επίσης, και στη δίωρη σημερινή συζήτηση η οποία έγινε με αφορμή την αυριανή 30ή επέτειο της γερμανικής ενοποίησης στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag), ομιλητές του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν σε εκκρεμή ζητήματα της ενοποίησης. Οι ομιλητές των κοινοβουλευτικών ομάδων αναφέρθηκαν στις ευαισθησίες των Ανατολικογερμανών και έθιξαν τα λάθη και τις παραλείψεις – για παράδειγμα, την έλλειψη κατανόησης της δυτικής για τις ανησυχίες της ανατολικής Γερμανίας.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Ραλφ Μπρίνκχάους αναφέρθηκε στα προβλήματα και την καθυστέρηση που οι πολίτες στην ανατολική Γερμανία έπρεπε να αντιπαλαίψουν μετά την πτώση του Τείχους: «Θα ήθελα να ζητήσω ρητά συγνώμη που ίσως δεν το αντιληφθήκαμε στη Δύση για πολύ καιρό», τόνισε.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την επανένωση ως «ιστορία επιτυχίας, στην οποία πολλά πράγματα πέτυχαν. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά δεδομένων των διαφορών στους μισθούς και τις συντάξεις, για παράδειγμα», όπως είπε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών,

O επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Τίνο Χρούπαλα επεσήμανε ότι «οι πολίτες των ανατολικογερμανικων κρατιδίων βρίσκονται από υλικής απόψεως σε καλύτερη θέση σήμερα, αλλά πολλοί αισθάνονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί μόνοι με τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους». Υπενθύμισε επίσης ότι «το μέσο εισόδημα στα ανατολικά κρατίδια είναι ακόμη 20% χαμηλότερο από ό, τι στα δυτικά».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Ντίτμαρ Μπάρτς, πολλά έχουν επιτευχθεί 30 χρόνια μετά την επανένωση, αλλά έγιναν και λάθη. Απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης που προβλέπει ο Βασικός Νόμος (το Σύνταγμα)».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν ΓκέρινγκΈκαρντ επεσήμανε ότι «η επανένωση όχι μόνο άλλαξε την ανατολική, αλλά και την δυτική Γερμανία. Η Γερμανία έχει γίνει πιο ελεύθερη και πιο ποικιλόμορφη. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά τα συγκριτικά στοιχεία παραμένουν σκληρά», τόνισε, αναφερόμενη στις χρονίζουσες διαφορές.

Ο ηγέτης της Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ επαίνεσε τα γεγονότα του 1989 και του 1990 ως την «πρώτη αναίμακτη επιτυχημένη επανάσταση στη χώρα μας. Πολύ λίγα ειπώθηκαν για τις “ιστορίες επιτυχίας”, αλλά και οι εμπειρίες από την εποχή της αλλαγής ήταν τραυματικές για πολλούς», είπε.

Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε επίσης τις παραλείψεις κατά τη διαμόρφωση της γερμανικής ενότητας. «Υποτιμήσαμε τις ικανότητες πολλών ανθρώπων, που σίγουρα είχαν αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση των Ανατολικών Γερμανών», είπε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

Ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στα συναισθήματα πολλών Ανατολικογερμανών μετά την ενοποίηση: «Δημιουργήθηκε ένα κίνημα απογοήτευσης το οποίο λειτουργεί σαν να είχαν επικρατήσει οι δυτικογερμανοί πάνω μας. Αλλά ήταν η βούληση των Ανατολικογερμανών εκείνη η οποια επέφερε αυτήν τη γρήγορη συμφωνία για την ενοποίηση. Γι ‘αυτό είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για ενσωμάτωση», τόνισε.

Οι κεντρικοί εορτασμοί για την 30ή επέτειο της γερμανικής ενότητας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στο Πότσνταμ και θα παρευρεθούν η καγκελάριος Μέρκελ και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ