Σύνοδος Κορυφής ΕΕ:«Μάχη» Ελλάδας-Κύπρου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας ως τα ξημερώματα!

Η Ελλάδα και η Κύπρος αρνούνται να αποδεχτούν το προσχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που δεν προβλέπει κυρώσεις κατά της Τουρκίας μετά από τις πρωτοφανείς πιέσεις και τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίας.

Σε διπλωματικό ολονύχτιο θρίλερ εξελίσσεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής καθώς σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα προσπάθεια η Γερμανία επιδιώκει να αποτρέψει κάθε είδους κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να επιβάλλει – εμμέσως πλην σαφώς- στην Ελλάδα και την Κύπρο τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο με τους όρους που θέτει ο Ερντογάν!

Στο αρχικό προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε προετοιμαστεί πριν την έναρξη της συνεδρίαση των αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπήρχε καμία αναφορά για κυρώσεις, μετά από πιέσεις, δηλώσεις αλλά και παρασκηνιακές κινήσεις της Γερμανίας. Σημειωνόταν μόνο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου! 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μετά την αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τις τοποθετήσεις – με την αναφορά στο δικαίωμα βέτο – του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη κατατέθηκαν αλλεπάλληλα προσχέδια με μικρές διορθώσεις και παρεμβάσεις αλλά χωρίς την παραμικρή χρήση της λέξης “κυρώσεις” στγην Τουρκία. Γι’ αυτό έγινε συνάντηση των δύο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που επιμένει στην κοινή υπερασπιστική γραμμή της ενιαίας Ευρώπης και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που δεν έκρυβε την δυσφορία της για την στάση των τριών χωρών, υπό την …αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στόχος της συνάντησης ήταν η εξεύρεση συμβιβασμού για τη διατύπωση των συμπερασμάτων σε σχέση με την Τουρκία, αλλά επισήμως δεν βρέθηκε καμία αποδεκτή λύση καθώς η στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη: δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις.

Φέρεται μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να επικαλέστηκε την συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες για την δημιουργία μηχανισμού απεμπλοκής συγκρούσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρας από το ΝΑΤΟ! 

Άλλωστε, οι προθέσεις της Μέρκελ – για όσους δεν είχαν ακούσει τις προκλητικά φιλοτουρκικές τοποθετήσεις της κατά την διάρκεια της προχθεσινής ομιλίας της στην Γερμανική Βουλή – διαφάνηκαν κατά την άφιξή της. Όπως δήλωσε στους εκπροσώπους των διεθνών δικτύων και ειδησεογραφικών πρακτορείων «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία»!

Στα Γερμανικά ΜΜΕ μάλιστα πρόσθεσε μια ακόμα λεπτομέρεια: πως δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αφού «ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το κείμενο του προσχεδίου συμπερασμάτων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιστοσελίδων των Financial Times, του περιοδικού Politico και της Liberation, το προσχέδιο περιείχε την διατύπωση «έντονη καταδίκη» των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ανέφερε πως η ΕΕ διατηρεί στο τραπέζι τη «χρήση όλων των μέσων» για μονομερείς δράσεις από την Τουρκία.

Όμως, στο τελευταίο κείμενο-προσχέδιο φαίνεται πως υπάρχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία» αλλά πάλι δεν περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις» και συνεπώς δεν ικανοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Ζητάει όμως από την Τουρκία να δεσμευτεί για την επίλυση του Κυπριακού και να μην προβεί σε παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το υπό επεξεργασία κείμενο του προσχεδίου αφήνει ανοιχτή τη χρήση «όλων των μέσων»  κατά της Τουρκίας σύμφωνα με τα άρθρα 29 και 215 (αφορούν σε κυρώσεις) ώστε η ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Σημειώνεται, πάντως, πως δεν υπάρχει κανενός είδους αναφορά σε κυρώσεις σε εταιρείες, πρόσωπα ή στελέχη της κυβέρνησης της Τουρκίας, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της προκλητικότητας και της παραβατικότητας άλλων χωρών (π.χ. Ρωσία) και προτείνετε στην περίπτωση της Λευκορωσίας, που επίσης βρίσκεται στην ατζέντα της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ