Λευκορωσία: Απαγορεύτηκε η είσοδος στον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας!

Στον Μητροπολίτη Ταντέους Κοντρουσέβιτς, ο οποίος βρισκόταν στην Πολωνία, δεν επετράπη να εισέλθει σήμερα οδικώς σε λευκορωσικό έδαφος, δίχως οι Αρχές να του έχουν δώσει μέχρι στιγμής καμία απολύτως επίσημη εξήγηση.

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στη Λευκορωσία, μητροπολίτης Ταντέους Κοντρουσέβιτς, δεν μπόρεσε να εισέλθει σήμερα στη Λευκορωσία από την Πολωνία οδικώς, καθώς οι μεθοριακές αρχές στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα, επιτρέποντας μόνο την επιστροφή του αυτοκινήτου στο Μινσκ, με αποτέλεσμα ο μητροπολίτης να αναγκαστεί να παραμείνει σε πολωνικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων της Λευκορωσίας Γιούρι Σάνκο.

“Ο μητροπολίτης Κοντρουσέβιτς παρέμεινε στην Πολωνία, ενώ το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε επέστρεψε στο Μινσκ” δήλωσε ο Σάνκο, επισημαίνοντας ότι για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί το Βατικανό, ενώ, όπως είπε, θα ζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι λόγοι για τους οποίους αρνήθηκαν την είσοδο του μητροπολίτη στη Λευκορωσία.

 

“Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση”

Ο Σάνκο διευκρίνισε ότι ο μητροπολίτης έχει πολωνικό διαβατήριο και δεν είχε περιορισμούς για την είσοδο στη Λευκορωσία. Ο ίδιος είχε μεταβεί πρόσφατα στην Πολωνία όπου τελούσε λειτουργίες. Οι αρμόδιες συνοριακές αρχές δεν έδωσαν καμία εξήγηση προς το παρόν.

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στη Λευκορωσία σε συνέντευξη που είχε δώσει στο πολωνικό χριστιανικό κανάλι TV Trwam, αναφερόμενος στο πώς βλέπει η Καθολική Εκκλησία τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λευκορωσία, είχε πει ότι ο λευκορωσικός λαός “έχει ωριμάσει ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και είναι πλέον μια άλλη γενιά σε σχέση με αυτή που ήταν πριν από 26 χρόνια”.

Νωρίτερα ο Κοντρουσέβιτς είχε καταδικάσει τη βιαιότητα που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εναντίον των διαδηλωτών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ