Euronews: Η “έκπληξη Ερντογάν” αφορά κοίτασμα στη Μεσόγειο

Η τουρκική έκδοση του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού δικτύου υποστηρίζει ότι η χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου της Τουρκίας περί “ιστορικών ανακοινώσεων την Παρασκευή” συνδέεται με την “ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο” σε περιοχή όπου έχουν γίνει ήδη σχετικές έρευνες.

Την αινιγματική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί σημαντικών ανακοινώσεων που θα γίνουν αύριο (21/8) και θα σημάνουν μια νέα εποχή για την Τουρκία, αποκαλύπτει το ευρωπαϊκό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Euronews στην επίσημη ηλεκτρονική έκδοσή του στην τουρκική γλώσσα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου συνδέεται με την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου από την κρατική εταιρεία πετρελαίου και τεκμηριώνεται από τα δεδομένα των ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας που πραγματοποιούν με προκλητικό τρόπο έρευνες σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το “Kanuni”, πρόκειται να βγει υπό την συνοδεία του πολεμικού ναυτικού στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται πηγή στην τουρκική προεδρία, οι πληροφορίες ότι το κοίτασμα βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα – όπως αναφέρουν αρκετά ξένα δίκτυα και το Bloomberg – και όχι στη Μεσόγειο είναι απλώς “τέχνασμα στο πλαίσιο στρατηγικής αποπροσανατολισμού” (σ.σ. των εχθρών της Τουρκίας).

Χθες το βράδυ το πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε πληροφορίες σχετικές με τις “ιστορικές ανακοινώσεις της Παρασκευής” από τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι η μια από τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Τουρκίας είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – “η ανακάλυψη κοιτάσματος  -πιθανότατα φυσικό αέριο- που έγινε πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα”.

Μάλιστα, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται πληροφορίες από δύο “πηγές” με άμεση γνώση του θέματος στην Τουρκία,αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας μπορεί να μην αποκάλυψε τι σκοπεύει να ανακοινώσει σε δύο ημέρες κατά την διάρκεια εγκαινίων εργοστασίου φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Άγκυρα, ωστόσο το επιτελείο του έχει πλήρη γνώση των περιεχομένων των ανακοινώσεων που ετοιμάζεται να κάνει αύριο σε συνέντευξη Τύπου. 

Τονίζει επίσης το γεγονός ότι ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index αυξήθηκε 2% και η τουρκική λίρα κινήθηκε κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, μετά από μια παρατεταμένη πτωτική περίοδο. Ενδείξεις πως υπάρχει ενημέρωση σε κυβερνητικά στελέχη και φορείς της τουρκικής οικονομίας για τις “ανακοινώσεις της Παρασκευής”. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιθανότατες ανακοίνωσης κοιτάσματος  στη Μαύρη Θάλασσα, που ανακαλύφθηκε μάλιστα “και πρόσφατα” ενώ όλες οι τουρκικές έρευνες γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο,  είναι ελάχιστες σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτικές ενέργειας. Έρευνες σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας έχουν γίνει σε αρκετές περιοχές τα τελευταία 20 χρόνια από την Τουρκία χωρίς να έχει προκύψει κανένα αξιόλογο στοιχείο και γι’ αυτό δεν υπήρξε καθόλου ενδιαφέρον από διεθνείς ενεργειακούς ομίλους για την συμμετοχή τους σε σχετικές έρευνες της τουρκικής κυβέρνησης. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ