Τουρκία: «Για εμάς η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ανύπαρκτη»

Παράνομη και άκυρη θεωρεί η τουρκική κυβέρνηση την σημερινή συμφωνία καθώς σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων και πολιτικών “παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης” και είναι αντίθεση με την…διεθνή νομιμότητα!

Με μια πρωτοφανή επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασε αρχικά η Τουρκία στην ανακοίνωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας την ιστορική συμφωνία των δυο χωρών της Μεσογείου ως μια «ανύπαρκτη συμφωνία».

Μάλιστα, με απειλητικό τόνο προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο, τονίζεται πως το καθεστώς της Τουρκίας θα αποδείξει στην πράξη (!) ότι είναι ανύπαρκτη αυτή η συμφωνία: «Η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα είναι για εμάς ανύπαρκτη. Αυτή η άποψη μας θα γίνει γνωστή. Και θα το αποδείξουμε και στην περιοχή αλλά και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Κι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή».

Σύμφωνα με το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία αυτή είναι άκυρη και συνεπώς παράνομη επειδή «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο».

Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, που επικαλούνται αξιωματούχους της κυβέρνησης και στελέχη του Υπουργείου εξωτερικών, η περιοχή ευθύνης που αναφέρεται στην συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. εννοεί την Δημοκρατία της Κύπρου) το 2003,  τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».

Τέλος, επισημαίνεται πως η Τουρκία θα «υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Με παράνομη NAVTEX αμφισβητεί την συμφωνία

Με την άμεση έκδοση μιας νέας, εντελώς, παράνομης NAVTEX απάντησε η κυβέρνηση της Τουρκίας στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με πρόθεση να αποδείξει ότι είναι “παράνομη συμφωνία” και στην πράξη δεν ισχύει.

Πριν από λίγες ώρες η  υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται ότι η Τουρκία θα δεσμεύσει συγκεκριμένη περιοχή, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, από 10 έως 11 Αυγούστου, με χρήση πραγματικών πυρών στη θαλάσσια περιοχή.

Αναμένεται η απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και οι ενέργειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιδιώξει ένα “θερμό επεισόδιο” ανοιχτά του Καστελόριζου την επόμενη εβδομάδα για να δημιουργήσει τετελεσμένα για την Ελλάδα στην περιοχή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ