Ερντογάν: Νέες προκλητικές δηλώσεις με…αποδέκτες την Ελλάδα και την ΕΕ

"Ορισμένες χώρες φαίνεται να μη γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος και ότι ανήκει στους μουσουλμάνους" και συνεπώς το μέλλον της Αγίας Σοφίας είναι "θέμα τουρκικό και μόνο" δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε σημερινή εκδήλωση.

Σε σημερινή εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια ενός νέου κτιρίου γραφείων της τουρκικής "Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών"(ΜΙΤ) στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, λέγοντας ότι "ορισμένες χώρες (σ.σ. Ελλάδα) φαίνεται να μη γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος και ότι ανήκει στους μουσουλμάνους".

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος (τζαμί) και την πρώτη προσευχή την Παρασκευή υπό το νέο "καθεστώς" λειτουργίας της: "Στο άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς παρατηρήσαμε ότι κάποιες χώρες δεν γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος. Αν και έχουν περάσει αιώνες μετά την κατάκτησή της, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων".

Μάλιστα αργότερα χαρακτήρισε το ζήτημα "τουρκικό θέμα", θέλοντας να επισημάνει πως στην Αγία Σοφία αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η τουρκική κυβέρνηση - και προφανώς ο ίδιος προσωπικά - και καμία άλλη χώρα. 

"Τελικά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την διαδικασία για το άνοιγμα της Αγ.Σοφιάς στην λατρεία των πιστών και να συνεχιστεί η μοναδική τουρκική της ταυτότητα από το 1453. Παρατηρήσαμε ότι για άλλη μια φορά υπήρξαν δυσκολίες στην...χώνεψη για κάποιους. Θα το αποδεχτούν" υπογράμμισε στο λόγο του ο Ερντογάν και συμπλήρωσε: " Αυτή είναι μια σχέση αγάπης. Δεν είναι κάτι τυπικό ή προσωρινό."