ΗΠΑ: “Η Τουρκία να σταματήσει τη Navtex στο Καστελόριζο!”

Αυστηρό μήνυμα από την Αμερικανική κυβέρνηση που προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από λίγο στην οποία επισημαίνεται: “Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα και να αποφύγουν κινήσεις που θα επιδεινώσουν την ένταση στην περιοχή”.

“Να θέσει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο” κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ)  την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών έκανε έκκληση στην Τουρκία “να απόσχει από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή” και να τηρήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα επιδεινώσουν την ένταση στην περιοχή” τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας έχει προκαλέσει την δυσφορία πολλών στελεχών της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπων των δυο κομμάτων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ