Ρωσία: Πέθανε ο δημιουργός του θρυλικού “Μίσα”

Ο Βίκτορ Τσίζικοφ, ένας από τους διασημότερους εικονογράφους παιδικών βιβλίων στη Σοβιετική Ρωσία, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο δημιουργός του συμπαθούς καφέ αρκούδου που φορούσε μια ζώνη με τους πέντε κύκλους των Αγώνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 και έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο διασημότερες μασκότ του αθλητισμού.

Ο δημιουργός του αρκούδου «Μίσα», της μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στη Μόσχα το 1980 τής τότε σοβιετικής Ρωσίας και τους οποίους είχαν μποϊκοτάρει οι ΗΠΑ αλλά και πλήθος άλλων χωρών, πέθανε σήμερα στην Μόσχα σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος παιδικών βιβλίων ACT.

Ο Βίκτορ Τσίζικοφ, ένας από τους διασημότερους εικονογράφους παιδικών βιβλίων στη Ρωσία, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως δημιουργός του συμπαθούς αυτού καφέ αρκούδου που φορούσε μια ζώνη με τους πέντε κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ψυχρός Πόλεμος άφησε το αποτύπωμά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο για τη σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Στο μποϊκοτάζ συμμετείχαν 60 ακόμη χώρες.

Ως απάντηση η Σοβιετική Ένωση μαζί με τους συμμάχους της του ανατολικού μπλοκ μποϊκόταραν τέσσερα χρόνια αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες.

Μία ομάδα καλλιτεχνών είχε δημιουργήσει τότε πάνω από 60 εκδοχές υποψηφίων μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αλλά ο αρκούδος του Τσίζικοφ έγινε αμέσως ανάρπαστος και ήταν εν τέλει αυτός που επελέγη.

“Ο ‘Μίσα’ άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων”

“Μπορεί ο καλλιτέχνης να μας άφησε, αλλά πολλοί από εμάς θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980” έγραψε ο εκδοτικός οίκος ACT Deti στην ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνοντας ότι “η εικόνα του ολυμπιακού αρκούδου που δημιούργησε ο Βίκτορ Αλεξάντροβιτς Τσίζικοφ άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων”.

Στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, ο “Μίσα” έκανε αρχικά την εμφάνισή του σε μια μωσαϊκή απεικόνιση στις κερκίδες αποχαιρετώντας τον κόσμο, ενώ ένα δάκρυ κυλούσε από το πρόσωπό του. Στη συνέχεια ένας γιγαντιαίος φουσκωτός “Μίσα”, δεμένος με πολύχρωμα μπαλόνια άφηνε το στάδιο, αποχαιρετώντας συμβολικώς εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ