Σύνοδος Κορυφής: “Μετωπική σύγκρουση” Ιταλίας-Ολλανδίας για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε ζήτησε “κάθε χώρα της ΕΕ να μπορεί να απορρίπτει με βέτο τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη-μέλη που θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης”, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του Ιταλού ομολόγου του, Τζουζέπε Κόντε: “Ανεφάρμοστη η ολλανδική πρόταση”!

Σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ήρθε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Ρώμη. Όπως ανακοινώθηκε, η αιτία ήταν η πρόταση του πρώτου να παρεμβαίνει…στα εσωτερικά κάθε άλλης χώρας, που θα λάβει κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα ιταλικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια ο Ρούτε φέρεται να εισηγήθηκε πρόταση με την οποία “κάθε χώρα της ΕΕ να μπορεί να απορρίπτει με βέτο τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη-μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης” !

Όπως άφησαν να διαρρεύσει συνεργάτες του Ιταλού Πρωθυπουργού, ο Κόντε τόνισε από την πλευρά του το προφανές: ότι “η πρόταση Ρούτε είναι ασύμβαση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο”.

“Ο Κόντε αποδόμησε τη θέση αυτή με μια παρέμβαση η οποία βασίστηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές” τονίζει ο ιταλικός Τύπος.

Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα “La Repubblica”, είναι σαφές ότι οι συζητήσεις στην Σύνοδο Κορυφής δεν γίνονται σε καλό κλίμα και πως “η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική”.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, τέλος, σε ό,τι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι “μπορεί τελικά να μη θεωρηθεί αρκετό μόνο το ‘πράσινο φως’ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το ‘ελεύθερο’ από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ