Ζαν Καστέξ (Πρωθυπουργός Γαλλίας): “Προτεραιότητά μας η καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού”

"Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες" τού νέου επικεφαλής της κυβέρνησης της Γαλλίας Ζαν Καστέξ φαίνεται ότι είναι "ο ισλαμικός κίνδυνος", όπως τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του για την έναρξη της πορείας της κυβερνητικής πολιτικής ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

"Η καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, υπό οποιαδήποτε μορφή, είναι και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές μας" δήλωσε ο Ζαν Καστέξ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος, δήμαρχος μιας μικρής πόλης της νοτιοδυτικής Γαλλίας και σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό ώς τη στιγμή που διορίστηκε επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της χώρας στις 3 Ιουλίου.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα συντάξει αμέσως "ένα νομοσχέδιο κατά των αυτονομιστικών τάσεων", το οποίο θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών, προκειμένου "να αποφευχθεί το να οχυρώνονται ορισμένες ομάδες πίσω από εθνοτικές ή θρησκευτικές ιδιότητες".
"Η Δημοκρατία είναι ο κοσμικός χαρακτήρας, η θεμελιώδης αξία, η αιχμή του δόρατος της συνοχής της κοινωνίας" τόνισε ενώπιον των βουλευτών, προσθέτοντας: "Καμία θρησκεία, κανένα ρεύμα σκέψης, καμία ομάδα δεν μπορεί να οικειοποιείται τον δημόσιο χώρο και να επιτίθεται στους νόμους της Δημοκρατίας".

Οι απόψεις του Προέδρου Μακρόν
Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο ο Πρόεδρος Μακρόν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε λαϊκή γειτονιά της Μιλούζης, στην ανατολική Γαλλία, είχε εκφράσει τη πρόθεσή του να καταπολεμήσει τις "ισλαμιστικές αποσχιστικές τάσεις" στη χώρα, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να ελέγχονται εξονυχιστικότερα τα ισλαμικά κηρύγματα μέσα στα τεμένη, κηρύγματα που μερικές φορές χαρακτηρίζονται, όπως είπε, "από αμφισημία σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές αξίες". Παράλληλα είχε σταματήσει να δέχεται ιμάμηδες τους οποίους αποστέλλουν ξένες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αλγερία, αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των ιμάμηδων που εκπαιδεύονται στη Γαλλία.

Δηλώσεις Καστέξ για διαδηλώσεις και δημόσια ασφάλεια
Πάντως, σε ό,τι αφορά τη δημόσια ασφάλεια, ο κ. Καστέξ δήλωσε ότι το κράτος θα δώσει "αυστηρή απάντηση, χωρίς περιστροφές, στις υπερβολικά βίαιες μειονότητες που συστηματικά αμαυρώνουν τις διαδηλώσεις, αλλά και στην εξοικείωση με την καθημερινή παραβατικότητα".
"Σε πολλούς τομείς η μικροεγκληματικότητα, οι μικρές αντικοινωνικές συμπεριφορές, η προσβολή και η λαθραία διακίνηση έχουν ενταθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε καταστρέφεται η καθημερινότητα των ανθρώπων. Και αναπτύσσονται γιατί, ελλείψει δικαστικής απάντησης, εδραιώνεται μια μορφή ατιμωρησίας" κατέληξε ο πρωθυπουργός.