emea business monitor

“Μούγκα” από Τραμπ και Πούτιν για την Αγιά Σοφιά

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει αποδειχθεί ο μεγαλύτερος φίλος της Τουρκίας και η στάση έχει προβληματίσει ακόμα και τους πιο θερμούς οπαδούς του στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς βάζει τα προσωπικά του συμφέροντα πάνω από αυτά του κράτους

Με το σύνολο σχεδόν του πλανήτη να έχει τοποθετηθεί εναντία στην απόφαση του Ερντογάν να ακυρώσει το διάταγμα του Κεμάλ και τις διεθνείς συνθήκες και να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, δημιουργεί αίσθηση η παντελής απουσία δηλώσεων από τους προέδρους των ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με το θέμα. 

Ειδικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά την εμμονή του στις “χριστιανικές αρχές” και τους λιβέλους που έχει εκτοξεύσει κατά καιρούς κατά του Ισλαμισμού, δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο θέμα, το οποίο αγγίζει βαθιά το σύνολο των ομογενών στις ΗΠΑ, οι οποίοι και αποτέλεσαν μεγάλο κομμάτι των ψήφων που πήρε στις προηγούμενες εκλογές. 

Φαίνεται πως οι προσωπικές (και επαγγελματικές για πολλούς) σχέσεις που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν τον εμποδίζουν να τοποθετηθεί επί του θέματος καθώς δεν θέλει (ή δε μπορεί) να υψώσει ανάστημα απέναντι στον Σουλτάνο. 

Οι κινήσεις του προέδρου Τραμπ έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με το οργανωμένο κράτος των ΗΠΑ, το οποίο από την πρώτη στιγμή εξέδωσε ανακοινώσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η κοινή απόφαση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ανακοινώσεις ενάντια στην απόφαση της Τουρκίας έχουν εκδώσει και μεμονωμένοι πολιτικοί και υπουργοί, με αποκορύφωμα αυτή που έκανε πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεό, η οποία επίσης αγνοήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει αποδειχθεί ο μεγαλύτερος φίλος της Τουρκίας, καθώς όπως δείχνει η μέχρι στιγμής πορεία του “έλκεται” από τους ανά τον κόσμο αυταρχικούς ηγέτες, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται απέναντι σε Ερντογάν, Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Η σχέση που έχουν οι δύο άντρες είναι μεγαλύτερη από τα συμφέροντα των κρατών τους, καθώς όπως δείχνουν αποκαλύψεις από τον Λευκό Οίκο, ο Ερντογάν έχει το ελεύθερο να τηλεφωνεί στον Αμερικανό πρόεδρο ακόμα και στο προσωπικό του τηλέφωνο, κάθε ώρα της ημέρας αγνοώντας κάθε πρωτόκολλο ασφαλείας. 

Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ έχει προβληματίσει ακόμα και τους πιο θερμούς οπαδούς του στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς βάζει τα προσωπικά του συμφέροντα πάνω από αυτά του κράτους, καθώς έχει δώσει σχεδόν λευκό χαρτί στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος με τις σχέσεις που έχει με Ρωσία και Ιράν στρέφεται ανοιχτά εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. 

Μιλώντας για Ρωσία, αντίστοιχη “σιγή ασυρμάτου” επικρατεί και από την μεριά του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, για τον οποίο κάποιοι αναφέρονται σαν τον “ξανθό ηγέτη” που θα σώσει τον χριστιανισμό από την Τουρκία. Οι προσπάθειες κάποιων να δείξουν τον πρόεδρο της Ρωσίας σαν το αντίπαλο δέος στις επεκτατικές διαθέσεις της Άγκυρας, έχουν “σκοντάψει” εδώ και καιρό στις κινήσεις του ηγέτη της Ρωσίας, ο οποίος έχει σχεδόν αδερφικές σχέσεις με τον Ερντογάν, καθώς τον χρησιμοποιεί για να επιτύχει τους σκοπούς του που δεν είναι άλλοι από την επικράτηση του απέναντι των ΗΠΑ στην μεσόγειο, την οποία θέλει να περάσει στη σφαίρα επιρροής του. 

Ήδη στη Συρία με την ανοχή των ΗΠΑ η Ρωσία έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχη δύναμη και ελέγχει την περιοχή, κάτι που επιθυμεί να κάνει και στην έξοδο προς την Μεσόγειο. 

ΗΠΑ και Ρωσία για διαφορετικούς μεν λόγους αλλά προς το ίδιο αποτέλεσμα, έχουν δώσει το ελεύθερο στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος “αλωνίζει” στην περιοχή και προσπαθεί να κάνει την Ανατολική Μεσόγειο “τουρκική λίμνη”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.