Eurogroup: Νέος πρόεδρος ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου

Μετά από πολύωρη διαδικασία και δυο διαδοχικές ψηφοφορίες ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας αναδείχθηκε κατά πλειοψηφία νέος πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης και δήλωσε έτοιμος να συμβάλλει “στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης”.

O Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup αργά χθες το βράδυ στην θέση του απερχόμενου Μάριο Σεντένο, που είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, μετά από μια πολύωρη διαδικασία με δυο διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα αφού κανείς από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους. Από τον δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους αλλά είχε την υποστήριξη της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Στο δεύτερο γύρο αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, που ήταν αρχικά το φαβορί για την θέση του προέδρου του του Eurogroup με τον Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος είχε την στήριξη χωρών από την νότια Ευρώπη μέχρι την Βαλτική.

Πριν από την ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα (ώρα Βρυξελλών) ο Ντόναχιου είχε δηλώσει πως θέλει να συνεισφέρει στην διαδικασία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας: “Η οικονομία της Ιρλανδίας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης”.

Μετά την εκλογή του ο Πασκάλ Ντόναχιου ευχαρίστησε τα μέλη του Eurogroup για τη στήριξή τους, ενώ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του “θα εργαστεί στενά με όλα τα μέλη του Eurogroup”.
Στην συνέντευξη Τύπου, μετά την εκλογή του και την λήξη της συνεδρίασης, ο Ντόναχιου δήλωσε φανερά συγκινημένος: “Καθώς ξεκινάω την θητεία μου ως πρόεδρος του Eurogroup, έχω πλήρη συναίσθηση ότι οι πολίτες της Ευρώπης είναι ανήσυχοι, έχουν γεμίσει ξανά φοβίες για το μέλλον τους. Είμαι πεπεισμένος ότι το Eurogroup μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση συναινέσεων στην πολιτική των αποφάσεων για όλη την ευρωζώνη. Και μπορώ να πω ότι είμαι εξίσου πεπεισμένος πως το Eurogroup έχει την ικανότητα να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να επικρατήσει σε όλες τις προκλήσεις”.

Οι δηλώσεις για την εκλογή του

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μάριο Σεντένο μιλώντας για τον νεοεκλεγέντα Πασκάλ Ντόναχιου ανέφερε ότι “δεν έχει αμφιβολία πως θα είναι ένας άριστος πρόεδρος”, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι “ακόμη ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι στρωμένος με αβεβαιότητα”.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον Πασκάλ Ντόναχιου για την εκλογή του, ευχαρίστησε τον Μάριο Σεντένο «για όσα πέτυχε τα τελευταία 2,5 χρόνια» και επεσήμανε ότι “είναι προφανές ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι “η ανάκαμψη στην Ευρώπη ξεκίνησε το Μάιο”, συμπληρώνοντας “ότι η πτώση στην οικονομική δραστηριότητα το Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν τόσο μεγάλη που δε θα επιτρέψουμε στα επίπεδα του 2019 πριν από το 2022”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του Πασκάλ Ντόναχιου στην θέση του προέδρου του Eurogroup θα έχει διάρκεια 2,5 χρόνια και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ