Τσαβούσογλου: “Αν η ΕΕ λάβει αποφάσεις εναντίον μας, θα απαντήσουμε”!

Στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και της διεθνούς νομιμότητας εις βάρος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και απείλησε με αντίποινα αν επιβληθούν μέτρα εναντίον της από οποιαδήποτε πλευρά.

Προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρος έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι η χώρα του προασπίζεται τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή (!) και είναι … υπέρ του διαλόγου αλλά θα λάβει “σκληρά μέτρα” σε περίπτωση που υπάρξουν εις βάρος της “προκλήσεις”!
Σχετικά με τις έρευνες και το ενδεχόμενο γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να προχωρήσει, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα ότι μαζί με άλλες χώρες υπέγραψε συμφωνίες αποκλείοντας την Τουρκία:” Ήθελαν να φυλακίσουν την Τουρκία στην περιοχή μάλιστα των χωρικών μας υδάτων. Επειδή δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας κάναμε τα βήματά μας. Για να μην αυξηθεί η ένταση από εδώ και πέρα είπαμε ότι θα δείξουμε ελαστικότητα σε κάποια θέματα. Ο Πρόεδρός μας το είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά. Είμαστε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου! Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους”.

Απειλές και κατά της ΕΕ  λόγω Κύπρου

Μετά την συγκεκριμένη δήλωση όμως τόνισε με νόημα πως αν οι αποφάσεις δεν είναι αρεστές στην τουρκική κυβέρνηση θα… υπάρξουν συνέπειες: “Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε. Αυτό δεν θα συμβάλει στη λύση”.
Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας και θράσους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων εις βάρος της… Τουρκίας και την ΕΕ για συμμετοχή στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας: “Ο Ελληνοκυπριακός τομέας (δηλ. η Κυπριακή Δημοκρατία) έγινε μέλος της ΕΕ αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μην επιτρέψετε σε δύο χώρες να πάρουν σε ομηρία τα πάντα!”

Συμφωνία υπήρξε το 1976 κατά την Τουρκία

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι βρίσκεται στην Τουρκία για να βοηθήσει να βρεθεί μία λύση μέσω του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι “η χώρα του δεν θα επιτρέψει να καταστεί όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου” όπως είπε και κάλεσε την ΕΕ να είναι “έντιμος μεσολαβητής” στις συζητήσεις: “Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Eλλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν ληφθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο. Mιλάω για το 1976 και στην σχετική συμφωνία».
Η σχετική αναφορά του Τσαβούσογλου στο Πρακτικό της Βέρνης, που έθετε πλαίσιο διαλόγου για το θέμα της υφαλοκρηπίδας το 1976, εγκαταλείφθηκε το 1981 μετά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και την μη αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Χάγης.
Παρά το μπαράζ προκλητικότητας ο Μπορέλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να δημιουργήσει νέα ένταση και πως η χώρα του επιλέγει τον διάλογο.
Με την σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στις σχέσεις Τουρκίας με την ΕΕ όλα τα θέματα σχετίζονται μεταξύ τους», αλλά υποστήριξε ότι “αν διασυνδεθούν όλα τα ζητήματα τότε δεν θα μπορέσουν να κάνουν κανένα βήμα”.

Η προσωπική επίθεση Τσαβούσογλου 

Αλγεινή εντύπωση η αντίδραση του Τσαβούσογλου στην αναφορά του Ζοζέπ Μπορέλ στην στήριξη της ΕΕ προς την Δημοκρατία της Κύπρου (“Ελληνοκυπριακή πλευρά” κατά τον Τσαβούσογλου) τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της Κύπρου στα ζητήματα αυτά.
Σύμφωνα με πιστή απόδοση των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού, που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah ο φέρεται να έχει πει στον ευρωπαίου αξιωματούχου: “Τώρα ισχυρίζεσαι (σ.σ. Μπορέλ) ότι θα κάνεις ό,τι χρειαστεί για να λύσεις την κρίση αλλά λες επίσης ότι πρέπει να λάβεις υπόψιν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Τι σχέση έχουν οι Ελληνοκύπριοι με την προσφυγική κρίση; Αν συνεχίσεις να προωθείς τους Ελληνoκύπριους σε κάθε ζήτημα σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τότε κι εμείς θα έρθουμε με νέους όρους για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας!”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για να δείξει η Τουρκία ελαστικότητα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου “πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της… Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ Κατεχόμενα) και των Τουρκοκυπρίων: “Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι υπεύθυνη για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των εσόδων. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Βλέπουμε ότι στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού υπάρχει εμπλοκή. Και αιτία γι’ αυτό δεν είμαστε εμείς”.

Ψεύτες οι Γάλλοι

Όσον αφορά στην ένταση με τη Γαλλία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η χώρα του απέδειξε ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί της “γαλλικής πλευράς” για πιθανή παρενόχληση εναντίον των πλοίων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ απευθυνόμενος και πάλι προκλητικά προς τον Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από την ΕΕ: “να υποστηρίξει τη λύση και όχι τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Γι’ αυτό ανέφερε πως η Γαλλία οφείλει να ζητήσει συγνώμη στην κυβέρνηση της Τουρκίας και η ΕΕ να μεσολαβήσει προκειμένου να απολογηθεί για τους ψευδείς ισχυρισμούς της χώρας-μέλους της!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επεισοδιακή ο Τσαβούσγλου χάρισε στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις ένα… απολυμαντικό χεριών για τον κορωνοϊό που είχε ετικέτα με την ονομασία «Μπορέλ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ