Γαλλία: Ανασχηματισμός Μακρόν με τρία “υπερυπουργεία” για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Με νέα πρόσωπα από τις κυβερνήσεις Σαρκοζί και Ολάντ αλλά και πρώην στέλεχος των Οικολόγων σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση υπό τον νέο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.

Τρία “υπερυπουργεία” (Οικονομικών, Εργασίας &Κοινωνικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος) και έμπειρα στελέχη προηγούμενων συντηρητικών κυβερνήσεων καθώς και ένα μέλος των Οικολόγων, περιλάμβανε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν , προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοκ στην οικονομία που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Όμως διατήρησε στις θέσεις τους δυο κεντρικά πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ που παραιτήθηκε, τους υπουργούς Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, στον οποίο μάλιστα ανέθεσε το ένα από τα τρία “υπερυπουργεία” και Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.  
Επίσης, στη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, τα σημαντικά χαρτοφυλάκια της διατήρησαν η υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί και ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αντίστοιχα.

Ο Μπρουνό Λεμέρ παραμένει υπουργός Οικονομικών, το οποίο είναι το πρώτο εκ των τριών νέων “υπερυπουργείων”. Αναλαμβάνει το κρίσιμο έργο να σχεδιάσει το πλάνο ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημία και να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική ύφεση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Το “υπερυπουργείο” Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει η πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ελιζαμπέτ Μπορν, σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις της πανδημίας εξαφάνισαν τις επιτυχίες του Μακρόν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και οι σχέσεις ε τα συνδικάτα και τους ψηφοφόρους, μετά τα αλλεπάλληλα κύματα διαδηλώσεων θα κρίνουν την μακροβιότητα του Μακρόν ως Προέδρου της Γαλλίας.

Μετά τη μεγάλη επικράτηση των Πράσινων και των Οικολόγων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δώσει περισσότερη σημασία στην πράσινη ατζέντα και να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που στράφηκαν προς τους Οικολόγους. Έτσι, η επιλογή της Μπάρμπαρα Πομπιλί, βουλεύτριας του κόμματος με…οικολογικό παρελθόν και προφίλ θεωρήθηκε ως η ιδανική επιλογή από τον Μακρόν για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Οικολογικής Μετάβασης. Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να δώσει έμφαση στις «πράσινες» πολιτικές. Η Πομπιλί υπήρξε πρώην υφυπουργός Βιοποικιλότητας επί προεδρίας του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Αλλαγές σε υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης

Σημαντική θεωρείται η αντικατάσταση του Κριστόφ Καστανέρ στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Καστανέρ – ένας από τους συμμάχους του Μακρόν – αντικαταστάθηκε μετά την κριτική για την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων και για τη δολοφονία του Ανταμά Τραορέ από Γάλλους αστυνομικούς.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών αναλαμβάνει ο 37χρονος Τζεράλντ Νταρμάνιν, πρώην υπουργός  Δημοσίων Δράσεων και Προϋπολογισμού. Ο Νταρμανέν προέρχεται από τη δεξιά και ήταν από τους πιο συντηρητικούς του κατεξοχήν φιλελεύθερου κόμματος του Μακρόν.
Η πρώην υπουργός Οικολογίας, Ελιζαμπέθ Μπορν, που θεωρήθηκε από τα πλέον επιτυχημένα κυβερνητικά αναλαμβάνει το κρίσιμο υπουργείο Εργασίας και θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας και τα προβλήματα από τις οικονομικές επιπτώσεις στις γαλλικές επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εντύπωση όμως προκάλεσε η επιλογή του Ερίκ Ντουπόν-Μορέτι για το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού είναι γνωστός για τις αριστερές του απόψεις. Η επιλογή του επικρίθηκε ήδη από την Μαρίν Λεπέν και το ακροδεξιό κόμμα της μόλις έγινε γνωστή η συμμετοχή του. Όμως, ως ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους της χώρας με παρουσία σε μεγάλες υποθέσεις και ιδιαίτερο επικοινωνιακό ταλέντο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα κυβέρνηση έχει αρκετά στοιχεία από την αριστερά και από πρώην συνεργάτες των κυβερνήσεων Σαρκοζί, όπως και νέος πρωθυπουργός, ενώ στην Γαλλία δεν θεωρείται τυχαίο ότι μόλις τέσσερις υπουργοί διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Σήμερα το απόγευμα (7/7) είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της νέας Γαλλικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ