Ισπανία: Σε τοπική καραντίνα η Γαλικία λόγω αύξησης των κρουσμάτων!

Μια ημέρα μετά την επιβολή τοπικού "lockdown" στην Καταλονία, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε την επιβολή του ίδιου μέτρου σε μια κομητεία της Γαλικίας με 70.000 κατοίκους έπειτα από την ραγδαία έξαρση του κορωνοϊού στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το μέτρο της τοπικής καραντίνας επέβαλαν σήμερα οι τοπικές αρχές της Γαλικίας σε συνεννόηση το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας μετά από την ραγδαία έξαρση στον αριθμών των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Πρόκειται για την κομητεία Λα Μαρίνα στην επαρχία Λούγκο της Γαλικίας (κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ισπανίας) που έχει περίπου 70.000 κατοίκους. Είναι η δεύτερη περιοχή της Ισπανίας που μπαίνει σε καραντίνα τις τελευταίες 3 ημέρες, σχεδόν μια ημέρα μετά την επιβολή τοπικού "lockdown" στην αυτόνομη επαρχία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με ισπανικά και βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι  κάτοικοι της κομητείας Λα Μαρίνα (ή "Α Μαρίνα στην τοπική διάλεκτο) δεν επιτρέπεται να φύγουν από την περιοχή από απόψε τα μεσάνυχτα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (δηλαδή, δύο ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στην Γαλικία στις 12 Ιουλίου). Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός της Λα Μαρίνα χωρίς ειδική άδεια  αλλά η είσοδος ή η έξοδος από τα όρια της πόλης θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Σε συνέντευξη Τύπου ο τοπικός Υπουργός Υγείας Χεσούς Βάσκες Αλμουίνα δήλωσε ότι "οι περισσότερες εστίες της έξαρσης του κορωνοϊού συνδέονται με πολλά μπαρ στην περιοχή". Γι' αυτό τα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο με το 50% της χωρητικότητάς τους και οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, στις παραλίες ή στις πισίνες.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλικίας ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 258 κρούσματα στην περιοχή, εκ των οποίων τα 117 καταγράφηκαν στο Λούγκο.

Ανησυχία και στην Μαδρίτη 

Η απόφαση για την επιβολή καραντίνας σε δεύτερη περιοχή έχει προκαλέσει την ανησυχία στην κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία παρακολουθεί στενά της εξελίξεις. Το ενδεχόμενο ενός "δεύτερου κύματος" της πανδημίας του κορωνοϊού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, αφού μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στον τουριστικό τομέα ενώ οι ισπανικές εφημερίδες αναφέρουν πως θα έχει τεράστιο "πολιτικό κόστος" και για την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ίλλα δήλωσε σήμερα ότι "το υπουργείο παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση στη Γαλικία και στην Καταλονία" αλλά συνέστησε ψυχραιμία καθώς υπάρχει εμπιστοσύνη στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές .

Μάλιστα, στο Twitter ανέφερε ότι: "Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και το lockdown ήταν το κλειδί για να ισιώσει η καμπύλη (των κρουσμάτων). Σήμερα είναι και πάλι απαραίτητα για να σταματήσει η έξαρση". 

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η Ισπανία έχει καταγράψει 297.625 κρούσματα  κορωνοϊού και 28.385 θανάτους σε όλη την επικράτειά της. Γεγονός που καθιστά τη χώρα μια από τις τρείς περισσότερο πληγείσες στην Ευρώπη.