Τουρκία: Θα κάνει σύντομα γεωτρήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ!

Προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλ 7» (με χάρτες της Μεσογείου στα χέρια του) περί “νομίμων γεωτρήσεων στα όρια της Οικονομικής Ζώνης της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Σε προκλητικές δηλώσεις για τα “κυριαρχικά δικαιώματα” της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την νομιμότητα των ενεργειών της μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ, την Κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως μέσα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλ 7» Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, κρατώντας μάλιστα χάρτες της Μεσογείου στα χέρια του με τις περιοχές που θεωρεί “Οικονομικής Ζώνης της Γαλάζιας Πατρίδας”. Πρόκειται για τους χάρτες που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δημιουργήσει με αυθαίρετη χάραξη θαλασσίων συνόρων, χωρικών υδάτων και ΑΟΖ και χρησιμοποιεί για την πραγματοποίηση “νομίμων” ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο Ντονμέζ η Τουρκία ακολουθεί την “νομιμότητα” επειδή η ενέργειές της “πηγάζουν” από τις συμφωνίες της με την κυβέρνηση της Λιβύης και την κυβέρνηση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (δηλ. τα Κατεχόμενα) που δεν αναγνωρίζει καμία άλλη χώρα στον κόσμο.

“Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα έξι αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει άδειες η Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα. Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού (της Κύπρου). Θα ακολουθήσουν και άλλες” δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ και πρόσθεσε: “θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει «αναγνωριστικές» γεωτρητικές δραστηριότητες, καθώς οι σεισμικές έρευνες επίσης συνεχίζονται”.

Η Τουρκία προστάτης των δικαιωμάτων της Λιβύης!

Μάλιστα, την μονομερή “αξιοποίηση” του παράνομου μνημονίου με την κυβέρνηση της Λιβύης εις βάρος των γειτονικών χωρών (Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου) την απέδωσε στην προσπάθεια της Τουρκίας να ωφελήσει τον λαό της αφρικανικής χώρας: ” Αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη. Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία. Η συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία.Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα”!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους χάρτες που κρατούσε με την “Γαλάζια Πατρίδα” οι περιοχές που έδειξε ως πιθανές για την διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε γεωτρήσεις ήταν όλες νοτίως της Κρήτης (στην Ελληνική ΑΟΖ), νοτιοδυτικά της Κύπρου (Κυπριακή ΑΟΖ) και στην περιοχή μεταξύ Δωδεκανήσου και Κύπρου που η Τουρκία θεωρεί ως de facto Τουρκική ΑΟΖ με τον ισχυρισμό πως τα ελληνικά νησιά (σε αντίθεση με την τουρκοκρατούμενη Ίμβρο και την Τένεδο) δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ