emea business monitor

Wirecard: Χιονοστοιβάδα αποκαλύψεων για το “σκάνδαλο του αιώνα” στην Γερμανία!

Τον κίνδυνο κατάρρευσης ή κήρυξης πτώχευσης υπό το βάρων των στοιχείων για πολυετή απάτη επενδυτών, τραπεζών και πελατών αντιμετωπίζει πλέον ο χρηματοπιστωτικός και τεχνολογικός κολοσσός καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες σε έξι χώρες και ειδικές έρευνες από τις εποπτικές αρχές στην Γερμανία, την Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται η διοίκηση του γερμανικού χρηματοπιστωτικού και τεχνολογικού  κολοσσού Wirecard AG καθώς αποκαλύπτονται συνεχώς νέα συγκλονιστικά στοιχεία για την συστηματική  εξαπάτηση επενδυτών, πελατών και τραπεζών, που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία παρουσίασης ισολογισμού για το 2019 λόγω εντοπισμού εικονικών εσόδων ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον διεθνή ελεγκτικό οίκο Ernst & Young (EY).

Μετά την επιβεβαίωση από τον ειδικό έλεγχο της KPMG ότι η διοίκηση της Wirecard και στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της “προετοίμαζαν” από τον περασμένο Οκτώβριο (ενδεχομένως ως και 18 μήνες νωρίτερα) έγγραφα με συναλλαγές από ανύπαρκτους πελάτες, προκειμένου να υποβληθούν στους ελεγκτές της Ernst & Young για τον ισολογισμό του 2019 (!), βρίσκονται σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες σε έξι χώρες και ειδικές έρευνες από τις εποπτικές αρχές στην Γερμανία, την Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, για σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως “πληροφοριοδότες” από τα προσωπικό της  Wirecard είχε ενημερώσει τις Γερμανικές εποπτικές αρχές και στην συνέχεια οικονομικές εφημερίδες, όπως οι Financial Times, στις αρχές του 2019 ότι υπήρχαν “ενδείξεις εκτεταμένης λογιστικής απάτης”, που συσχετίζονταν με “τρίτες εταιρείες” που εμφανίζονταν ως εταιρικοί πελάτες της γερμανικής εταιρείας. Χιλιάδες έγγραφα (τιμολόγια και αποδείξεις εντολών πληρωμής) ήταν “πλαστά” καθώς οι ερευνητές της KPMG δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τις συγκεκριμένες εταιρείες ή ήταν ανύπαρκτες -στην πλειονότητά τους σε ασιατικές χώρες. 

Στο μικροσκόπιο οι ισολογισμοί μετά το 2015 

Σύμφωνα με πληροφορίες, των εισαγγελιών αρχών στην Γερμανία, μεταξύ του 2016 και του 2018, σχεδόν το 50% των πωλήσεων (και του διεθνούς τζίρου) της Wirecard είχαν σχέση με τις ανύπαρκτες ασιατικές εταιρείες ενώ σε αυτές τις πωλήσεις αποδίδονταν – λογιστικά- το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών κερδών της εταιρείας (“μερίδα του λέοντος” σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Wirecard ) όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας της KPMG ,που παραδόθηκε στις γερμανικές εποπτικές αρχές τον περασμένο… Απρίλιο!  

Συνεπώς η Wirecard δεν έχει πρόβλημα μόνο με τον ισολογισμό του 2019 και το “εικονικό έλλειμα” των 1,9 δισ.ευρώ αλλά και με τους ισολογισμούς προηγούμενων οικονομικών χρήσεων, με τις χρονιές 2016,2017 και 2018 να παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η αναθεώρηση των ισολογισμών της συγκεκριμένης τριετίας αποτελεί προτεραιότητα για τον ελεγκτικό οίκο Ernst & Young, που αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες για αστική ευθύνη αλλά και συμμετοχή σε ποινικές πράξεις. 

Γι’ αυτό και στις  αρχές Ιουνίου κατατέθηκε μήνυση κατά των ελεγκτών της Ernst & Young στη Γερμανία αφού είναι υπεύθυνοι σύμφωνα με την νομοθεσία για τον λογιστικό έλεγχο στη Wirecard. Και μάλιστα ενέκριναν τους ισολογισμούς της για περισσότερο από μια δεκαετία χωρίς να έχουν εντοπίσει κανένα “ύποπτο στοιχείο” , με εξαίρεση την περασμένη εβδομάδα, όταν αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Wirecard για το 2019, λίγες μόλις ημέρες μετά την έφοδο των εισαγγελικών αρχών στα γραφεία της γερμανικής fintech και 2 μήνες μετά το πόρισμα της ειδικής έρευνας της  KPMG .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥ ήταν υπεύθυνη και για τις δραστηριότητες της Wirecard στο Ντουμπάι, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου και διεξάγονται έρευνες από τις εποπτικές αρχές τριών χωρών για την θυγατρική της εταιρεία, Wirecard Processing FZ LLC. Μια από τις 30 (!) γνωστές θυγατρικές της Wirecard σε όλο τον κόσμο…

Το πρόβλημα με τα …εξαφανισμένα δάνεια

Από χθες το βράδυ η Wirecard  καλείται να βρεί λύση και στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του πρωτοφανούς σκανδάλου για την γερμανική οικονομία, τα δάνεια ύψους 1,75 δισεκατομμύριων ευρώ, που έχει λάβει από 15 γερμανικές και διεθνείς τράπεζες (ανάμεσά τους και οι Commerzbank, ABN Amro και ING). Με δεδομένα ότι πολλά από τα εταιρικά έγγραφα της τελευταίας 5ετίας δεν είναι αξιόπιστα ή είναι “εικονικά” ουδείς γνωρίζει που έχουν καταλήξει! 

Χθες οι τράπεζες που έχουν προσφέρει δάνεια στην Wirecard  προσέλαβαν την εξειδικευμένη εταιρεία FTI Consulting ως “οικονομικό σύμβουλο” στις διαπραγματεύσεις με το διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής εταιρείας. Ορισμένες τράπεζες – κυρίως από την Γερμανία – έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να βρεθεί μια λύση για την εξόφληση των δανείων χωρίς την αναγκαστική εκκαθάριση της εταιρείας ή την ώθηση της διοίκησης να προχωρήσει σε πτώχευση υπό την πίεση των δανείων.

Όμως δεν συμφωνούν και οι 15 τράπεζες σε μια συμφωνία ευνοϊκή για την  Wirecard  μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις αν δεν υπάρξει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεση, καταλογισμός ευθυνών και κυρίως πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.Ήδη, η Bank of China που στήριξε τις δραστηριότητες της στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, έχει παγώσει τις δοσοληψίες της Wirecard  και όπως ανακοινώθηκε επίσημα μελετάει το ενδεχόμενο να διαγράψει την πιστωτική γραμμή με την εταιρεία.

Δυο τράπεζες στις Φιλιππίνες, μια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μια στην Σιγκαπούρη έχουν “παγώσει” τους εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της Wirecard και διεξάγουν έρευνες για τις κινήσεις των λογαριασμών αλλά και για την ύπαρξη προσωπικών λογαριασμών μελών της μητρικής ή προσώπων που συνδέονται με τις θυγατρικές της και έχουν εμπλακεί στο πρωτοφανές σκάνδαλο.

Το ενδεχόμενο της πτώχευσης

Την ίδια στιγμή, τις δυο τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι οι ομολογιούχοι της Wirecard έχουν προσλάβει ως συμβούλους τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές εταιρείες One Square και Kirkland & Ellis για τις συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συζητηθεί ήδη το ενδεχόμενο μιας «επικείμενης χρεοκοπίας» και οι πιθανές επιλογές σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης των οικονομικών ανοιγμάτων της γερμανικής εταιρείας! 

Το “άνοιγμα” από τις εικονικές και πλαστές πωλήσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 25% του συνολικού ισολογισμού της Wirecard για την τελευταία οικονομική χρήση. Ακόμα χειρότερο όμως είναι το γεγονός πως διεξάγονται έρευνες και θα αναθεωρηθούν οι ισολογισμοί της περιόδου 2016-2018, διάστημα στο οποίο τα έσοδα της γερμανικής εταιρείας απογειώθηκαν από τα 1,028 δισ. ευρώ στα 2,016 δισ. ευρώ και τα περιουσιακά της στοιχεία σχεδόν διπλασιάστηκαν καθώς από τα 3,48 δισ. ευρώ έφθασαν τα 5,85 δισ.ευρώ! 

Υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης, η Κεντρική Τράπεζα της Σιγκαπούρης έδωσε εντολή στην θυγατρική της Wirecard Singapore Pte Ltd να διατηρεί τις καταθέσεις και τα κεφάλαια των πελατών της στην χώρα και όχι σε λογαριασμούς σε άλλες ασιατικές χώρες ή στην Γερμανία.

Πλαστά έγγραφα και ανύπαρκτοι λογαριασμοί

Σε… συναγερμό βρίσκονται επίσης η Κεντρική Τράπεζα της Μαλαισίας, η οποία ελέγχει ήδη τις θυγατρικές της Wirecard Indonesia PT Prima Vista Solusi, PT. Wirecard Technologies Indonesia και Arisma PT,  η Χρηματοπιστωτική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (με αρμοδιότητες κεντρικής τράπεζας από το 1993) και η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου, όταν αρχικά η Wirecard είχε – ψευδώς – ανακοινώσει ότι τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν…χαθεί σε τοπικές τράπεζες! 

Όμως, την προηγούμενη εβδομάδα όμως, η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε πως μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως “χρήματα της Wirecard δεν εισήλθαν ποτέ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας”, καταρρίπτοντας τον ψευδή ισχυρισμό της διοίκησης της Wirecard. Μάλιστα, οι δυο τράπεζες στις Φιλιππίνες (BDO Unibank Inc και Bank of the Philippine Islands ή BPI) με επίσημες ανακοινώσεις διέψευσαν πως υπάρχουν ενεργοί λογαριασμοί της Wirecard – πόσο μάλλον τα “χαμένα δισεκατομμύρια”.

Έδωσε επίσης στοιχεία στην δημοσιότητα, όπου αποκαλύπτεται ότι οι λογαριασμοί που αναφέρονταν στα παραστατικά της Wirecard και είχαν γίνει οι υποτιθέμενες συναλλαγές δεν υπήρχαν καν. Στην πραγματικότητα εταιρικοί λογαριασμοί είχαν ανοιχτεί από γνωστό δικηγορικό γραφείο (MKT Law) με πληρεξούσιο σε γνωστό πολιτικό πρόσωπο στις Φιλιππίνες αλλά ήταν διαφορετικοί από τους πλαστούς.

Στην επίσημη ανακοίνωση της νομικής εταιρείας MKT Law αναφέρεται πως “η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά την γνώση και την συμμετοχή σε κάθε φερόμενοι παρανομία που αναφέρεται στα ρεπορτάζ ΜΜΕ των τελευταίων ημερών σχετικά με Πιστοποιητικά Καταθέσεων που φέρεται να έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες BPI και BDO, προκειμένου να υποβληθούν στην Ernst & Young GMBH. Οποιαδήποτε σύνδεση είναι αναληθής”.

Για την αποφυγή ποινικών και αστικών κυρώσεων το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση για να διευκρινίσει πως όλα έγιναν με εντολές του πελάτη (Wirecard) και ουδεμία άλλη ανάμιξη υπήρξε από τον ιδρυτή ή άλλο μέλος της νομικής εταιρείας. 
Τα πλαστογραφημένα πιστοποιητικά των καταθέσεων στις δυο από τις μεγαλύτερες τράπεζες των Φιλιππίνων μπορεί να έχουν την υπογραφή του Μαρκ Τολεντίνο αλλά από την πλευρά του ο πρώην Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών (και συνιδρυτής της MKT Law ) διευκρίνισε πως όλα έγιναν με εντολές του πελάτη (Wirecard) και ουδεμία άλλη ανάμιξη υπήρξε. Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται…

Get real time updates directly on you device, subscribe now.