Guardian: Παράνομη η κατοχή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο!

“Προϊόν κλοπής” και εκμετάλλευση αρχαιολογικού θησαυρού άλλης χώρας κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα της κορυφαίας Βρετανικής εφημερίδας.

Tην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζητάει ρεπορτάζ της έγκυρης Βρετανικής εφημερίδα Guardianς, το οποίο χαρακτηρίζει τα γνωστά κι ως “Ελγίνεια Μάρμαμα” ως “προϊόν κλοπής” και την παρουσία τους στο διάσημο Βρετανικό Μουσείο ως “παράνομη κατοχή” και παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και την διεθνούς νομιμότητας.

Ο τίτλος του ιδιαίτερα αιχμηρού άρθρου είναι “Προϊόν κλοπής: Η Ελλάδα ωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα” και περιγράφει την σημερινή κατάσταση των μαρμάτων που αποτελούν μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα και υποστηρίζει τον επαναπατρισμό τους από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Αναφέρει μάλιστα ότι “για χρόνια το μουσείο υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν είχε κατάλληλο μέρος για να φιλοξενήσει τα αριστουργήματα του Φειδία”. Επιχείρημα που έχει καταρριφθεί πλέον, μετά την λειτουργία του νέου, υπερσύγχρονου και φημισμένου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι η στάση του Βρετανικού Μουσείου ήταν “σε πλήρη αντίθεση” με την άποψη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου αφού σε επανειλημμένες δημοσκοπήσεις, οι Βρετανοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τον επαναπατρισμό των γλυπτών, τα οποία απομακρύνθηκαν από τον Παρθενώνα το 1802 κατόπιν εντολής του Λόρδου Έλγιν με άδεια του… Σουλτάνου και χρηματισμό της τοπικής οθωμανικής διοίκησης των Αθηνών.

“Είναι λυπηρό που ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου εξακολουθεί να διέπεται από ξεπερασμένες, αποικιοκρατικές απόψεις” αναφέρει το σχετικό άρθρο, όπου τονίζεται πως “η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι σχεδόν 14,5 εκατομμύρια άτομα από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο θεωρείται ως έναν από τα πιο γνωστά αρχαιολογικά και πολιτιστικά μουσεία του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ