Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης Αιγύπτου-Τουρκίας στην Λιβύη!

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης με την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη απεύθυνε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι μετά την πολλαπλή εμπλοκή της κυβέρνησης Ερντογάν στον εμφύλιο της γειτονικής χώρας και την επέλαση των στρατευμάτων του Σάρατζ.

Με στρατιωτική επέμβαση στην Λιβύη σε περίπτωση που παραβιαστεί η «κόκκινη γραμμή» (δηλ. η διαχωριστική γραμμή Σύρτης-Τζούφρας) στην γειτονική χώρα προειδοποίησε χθες το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι ως αντίδραση στην προκλητική ανοιχτή εμπλοκή της Τουρκίας και την συστηματική  παραβίαση της συμφωνίας του Βερολίνου και της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων.

Μάλιστα, κάλεσε τον στρατό της Αιγύπτου να βρίσκεται σε ετοιμότητα για αποστολές εντός ή εκτός της χώρας, καθώς  η πλευρά Σάρατζ με την υποστήριξη της Τουρκίας (και χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων) κλιμακώνει τις επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα στη Λιβύη.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε χθες περιοδεία σε μια αεροπορική βάση κοντά στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη μήκους 1.200 χιλιομέτρων, όπου υπάρχει έντονη στρατιωτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου  μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα φαίνονται να απογειώνονται και εκατοντάδες θωρακισμένα να μετακινούνται σε θέσεις μάχης στην συνοριακή γραμμή των δυο χωρών. 

Με δεδομένο πως η Τουρκία έχει προωθήσει στρατεύματα ως “συμβούλους” της κυβέρνησης Σάρατζ (μαζί με χιλιάδες μισθοφόρους από την Συρία, πολλοί εκ των οποίων ήταν μέλη της στρατιωτικής δύναμης του ISIS και είχε φυλακιστεί από τις κουρδικές και κυβερνητικές δυνάμεις πριν απελευθερωθούν από τον τουρκικό στρατό μετά την εισβολή του στο συριακό έδαφος, όπως καταγγέλλουν διεθνείς οργανισμοί και παρατηρητές του ΟΗΕ) και ετοιμάζει βάσεις στο έδαφος της Λιβύης για την αποστολή επισήμως τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, σε περίπτωση εισβολής της Αιγύπτου είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε πολλά πεδία των μαχών θα βρεθούν αντιμέτωποι Τούρκοι και Αιγύπτιοι στρατιώτες για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία. 

Το πιθανό…ενδεχόμενο σενάριο

Χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στο ενδεχόμενο εισβολής σε Λιβυκό έδαφος ή τον κίνδυνο απευθείας σύγκρουσης με στρατεύματα της Τουρκίας, ο Αλ Σίσι κάλεσε εκ νέου τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να σεβαστούν την λεγόμενη “πρώτη γραμμή” ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και να επιστρέψουν σε συνομιλίες για την επίτευξη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με απώτερο σκοπό την λήξη του αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Αποκάλυψε – όπως αναφέρουν Αιγυπτιακές εφημερίδες – ότι ο ίδιος δεν ήθελε να παρέμβει (η Αίγυπτος) στη Λιβύη και ότι γενικά ήταν “υπέρ μιας πολιτικής λύσης”, αλλά φαίνεται πως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις “η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική”, φωτογραφίζοντας την επέλαση των δυνάμεων του Σάρατζ με την ενίσχυση σε στρατιωτικό οπλισμό, μισθοφόρους και “συμβούλους” από την Τουρκία, μετά από σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Τα στρατεύματα του Χαφτάρ έχουν υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και υποστηριζόμενη από την Τουρκία) κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Αυστηρά μηνύματα προς την… Άγκυρα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου “Arab News” ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, φέρεται να είπε σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς και πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και στο προσωπικό των ειδικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη βάση: “Να είστε προετοιμασμένοι να εκτελέσετε οποιαδήποτε αποστολή, εντός των συνόρων μας – ή εάν είναι απαραίτητο, εκτός αυτών”.

Σε ένα συγκεκριμένο πλάνο φαίνεται ο Αλ Σίσι να μιλάει ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιελάμβανε ηγέτες από φυλές της Λιβύης και Αιγύπτιους στρατιωτικούς, τονίζοντας μια φράση με αποδέκτη την Τουρκία: “Εάν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να διασχίσουν την πρώτη γραμμή της Σύρτης-Τζούφρας, αυτή είναι μια… «κόκκινη γραμμή» για εμάς!”. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε παρουσιάσει στις 6 Ιουνίου μία ειρηνευτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, με την επωνυμία “Διακήρυξη του Καΐρου”, προτείνοντας κατάπαυση του πυρός και την εκλογή ενός “συμβουλίου ηγεσίας”, για να προχωρήσει σε τελικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές για την διαδικασία επιστροφής στην δημοκρατία, την ομαλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών, την οριστική παύση των εχθροπραξιών και την προετοιμασία της χώρας για την προκήρυξη εκλογών. Η  “Διακήρυξη του Καΐρου” είχε γίνει από τον Αλ Σίσι παρουσία του Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ και του Προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ. Όμως, η πρωτοβουλία του δεν βρήκε καμία ουσιαστική ανταπόκριση και περιορίστηκε σε συγκαταβατικές δηλώσεις από την πλευρά της Ρωσίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ