Αποκάλυψη: Μυστική συμφωνία για 4 στρατιωτικές βάσεις στην Λιβύη υπέγραψε η Τουρκία!

Δυο αεροπορικές, μια ναυτική (ναύσταθμο) και μια στρατιωτική βάση θα αναπτύξουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον έδαφος της Λιβύης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν αραβικά και τουρκικά ΜΜΕ. Οι δυο πρώτες βάσεις παραχωρήθηκαν ήδη ενώ οι άλλες δυο θα κατασκευαστούν από το μηχανικό του τουρκικού στρατού και κρατικές τουρκικές εταιρείες.

Μυστικές συμφωνίες για την δημιουργία τεσσάρων στρατιωτικών βάσεων στην Λιβύη (εκ των οποίων οι δυο μόνιμες) έχει υπογράψει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του Φαγιέζ Μουσταφά Αλ Σάρατζ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων. Πρόκειται για δυο αεροπορικές, μια ναυτική (ναύσταθμο) και μια στρατιωτική βάση, τις οποίες θα αναπτύξουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον έδαφος της Λιβύης που ελέγχει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του Εθνικού Γενικού Συμβουλίου (CGN).

Κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στην Άγκυρα στις 4 Ιουνίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τις διαβεβαιώσεις πως μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η εγκατάσταση μόνιμων μονάδων του τουρκικού στρατού στην Λιβύη. Ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση των βάσεων, η Τουρκία προσφέρει ήδη στη Λιβύη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια σε οπλισμό, πολεμοφόδια και "συμβούλους" (ή μισθοφόρους από την Συρία σύμφωνα με καταγγελίες διεθνών οργανισμών) αλλά και τεχνική βοήθεια για την ανασύσταση του κράτους μετά την λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου φημολογείται πως υπογράφηκαν μυστικές συμφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές, παραχωρήθηκαν οι δυο πρώτες βάσεις ενώ οι άλλες δυο βάσεις θα κατασκευαστούν εξ΄ ολοκλήρου από το μηχανικό του τουρκικού στρατού και κρατικές τουρκικές εταιρείες, με πρόσχημα την εκπαίδευση του στρατού της Λιβύης.

Η πρώτη βάση που θα παραχωρηθεί στην Τουρκία από την κυβέρνηση Σάρατζ θα είναι αεροπορική και πρόκειται για την πρώην στρατιωτική αεροπορική βάση (της Λιβυκής αεροπορίας) της Αλ-Ουατίγια στην Νουκάτ Αλ Χαμς, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Πυροτεχνουργοί του τουρκικού στρατού «καθαρίζουν» την αεροπορική βάση από νάρκες που πιθανώς έχουν τοποθετήσει οι δυνάμεις του Χάφταρ κατά την αποχώρηση τους καθώς και από ενεργές βόμβες, θραύσματα και άλλα επικίνδυνα πυρομαχικά. Η συγκεκριμένη βάση θα παραχωρηθεί στην Τουρκία προκειμένου να αναπτύξει αρχικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (τύπου IHA/SIHA) και στην συνέχεια άγνωστου αριθμού μαχητικών αεροσκαφών.

Η δεύτερη βάση, που θα τεθεί στην διάθεση της Τουρκίας στο Λιβυκό έδαφος, είναι ναυτική και τοποθετείται στο λιμάνι της Μισράτα. Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της Sabah, "λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκλήσεων της Ελλάδας (!) στην ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στη Λιβύη θεωρείται στρατηγική. Επομένως, το λιμάνι της Μισράτα αναμένεται να μετατραπεί σε μία μόνιμη ναυτική βάση για την Τουρκία".

Η επιλογή του συγκεκριμένου λιμανιού δεν είναι τυχαία αλλά υπήρξε επιλογή Ερντογάν παρότι θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις για την κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων. Όμως, η θαλάσσια αυτή περιοχή της Μισράτα θεωρείται η πλουσιότερη σε απόθεμα πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος κι αυτή η περιοχή μετά το τέλος του πολέμου θα περάσει στον έλεγχο της Τουρκίας, η οποία θα εμφανιστεί επίσημα με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ). Η παρουσία τουρκικών πλοίων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των γεωτρήσεων στην περιοχή, που θα ξεκινήσει η Τουρκία μέσα στους επόμενους μήνες ή το αργότερο την επόμενη χρονιά. 

Δυο ακόμα τουρκικές βάσεις

Αν και υπήρχαν δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε δυο περιοχές με την παραχώρηση δυο βάσεων από την πλευρά της Λιβύης, τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι πολύ μεγαλύτερα από τα προκαθορισμένα όρια του γνωστού τουρκο-λιβυκού μνημονίου συνεργασίας. 

"Η χρήση της Αλ-Ουατίγια από την Τουρκία... βρίσκεται στην ατζέντα. Είναι επίσης πιθανόν ότι η ναυτική βάση της Μισράτα θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία" είχε δηλώσει πριν από μια εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Σάρατζ απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τουρκικά ΜΜΕ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις για την συμφωνία παραχώρησης στρατιωτικών βάσεων. Μια συμφωνία που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στενών συνεργατών του, όπως και πολλών μελών της Βουλής. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην λίστα των παραχωρήσεων φέρεται να έχουν προστεθεί δυο ακόμα στρατηγικής σημασίας περιοχές της Λιβύης: το αεροδρόμιο της Μίτιγκα, στα περίχωρα της Τρίπολης και προσωρινά την αεροπορική βάση στην Ζουάρα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν και στρατεύματα. Ο βασικός στόχος της Τουρκίας από τον Ιανουάριο, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ φιλοκυβερνητικών εφημερίδων της Τουρκίας, ήταν και παραμένει η αεροπορική βάση της Γκαρνταμπίγια, σχεδόν 15 χιλιόμετρα μακριά από την Σύρτη, όπου μπορούν να αναπτυχθεί ένα τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα. 

Στην παρούσα φάση η ανάπτυξη και των τεσσάρων βάσεων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να συνεχιστεί η επέλαση των "στρατευμάτων" του Σάρατζ και την κατάληψη σημαντικών περιοχών, χωρίς την άμεση ανάμιξη του τουρκικού στρατού. 

Οι στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας

Τα τελευταία 15 χρόνια η Τουρκία υπό το νέο δόγμα Ερντογάν έχει αναπτύξει βάσεις σε πολλές χώρες και έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική διαχείρισή τους.  Συνολικά η Τουρκία κατέχει πλέον πάνω από 30 στρατιωτικές βάσεις σε 10 χώρες και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους!

Επίσημα έχει συμφωνία για στρατιωτικές βάσεις σε 4 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Κατάρ, Σομαλία), ανεπίσημα ή de facto σε 3 χώρες (Συρία, Ιράκ, Κύπρο/ Κατεχόμενα) και έμμεσα (Αφγανιστάν, Κόσοβο, Βοσνία) μέσω αποστολών του ΝΑΤΟ σε άλλες 3 χώρες. Στο Ιράκ η Τουρκία διαθέτει παρανόμως περίπου 20 μικρές στρατιωτικές βάσεις κυρίως για συλλογή πληροφοριών, ενώ στη βόρεια Συρία έχει δημιουργήσει έξι βάσεις. 

Εκτός της βάσης "Camp TURKSOM" στη παραθαλάσσια περιοχή της Τζαζιίρα στο Μογκαντίσου της Σομαλίας και του ναυστάθμου "Πασαλιμάνι"  στην Αυλώνα της Αλβανίας,  πολύ σημαντική για την Τουρκία θεωρείται η βάση Ταρίκ Ιμπν Ζιγιάντ στο Κατάρ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2019. Η βάση αυτή κατασκευάστηκε με έξοδα του Κατάρ ως μέρος της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και "φιλοξενούνται" μόνιμα 3.000 στρατιώτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Αλπέρ Γιουτσόκ, εκπρόσωπο της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών στη Γερμανία (TUSIAD), η Τουρκία έχει σήμερα στρατιωτικές δυνάμεις σε 16 χώρες ( Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσοβο, Κατάρ, Σομαλία, Λίβανος, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αλβανία, Σουδάν και... Λιβύη) στις οποίες έχει μεταφέρει πάνω από 50.000 στρατιώτες!