Ο ρεπουμπλικανός Κόλιν Πάουελ υποστηρίζει δημόσια τον Τζο Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ!

Σε μια πρωτοφανή για τα αμερικανικά δεδομένα κίνηση προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δηλώνοντας πως παρότι ρεπουμπλικανός θα ψηφίσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία και όχι τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώτος σημαντικός (και ιδιαίτερα δημοφιλής) Ρεπουμπλικανός που υποστηρίζει δημοσίως τον αντίπαλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου και εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν έγινε πριν από λίγες ώρες ο Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Τζώρτζ Μπους και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN o Πάουελ άσκησε σκληρή κριτική στον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ (και φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να στηρίξω αυτή την χρονιά τον πρόεδρο Τραμπ”.

Μάλιστα δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο Τραμπ είναι «αναποτελεσματικός» και πως “από τότε που ανέλαβε την προεδρία έχει γίνει χειρότερος” (!) ενώ επισήμανε ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην χώρα αφού δεν ακολουθεί καν το Σύνταγμα της χώρας όπως οι προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο: “Έχουμε ένα Σύνταγμα το οποίο πρέπει να ακολουθούμε. Και ο πρόεδρος έχει απομακρυνθεί από αυτό”.

Αποκάλυψε επίσης πως σε αντίθεση με την επίσημη θέση του κόμματός του ο ίδιος έκρινε πως δεν ήταν κατάλληλος και δεν τον ψήφισε στις προεδρικές εκλογές του 2016!

Η σκληρή επίθεση Τραμπ

Όπως ήταν αναμενόμενο η δημόσια υποστήριξη του Πάουελ στον Μπάϊντεν προκάλεσε την αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος ουσιαστικά τον κατηγόρησε ως υπεύθυνο για τον Πόλεμο του Κόλπο και την στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ ενώ εμμέσως υπονόησε ότι είναι…ψεύτης!

Σε ανάρτηση του στο twitter έγραψε: «Ο Κόλιν Πάουελ, ένας πραγματικά σκληρός άνθρωπος που ήταν ο πλέον υπεύθυνος για την είσοδό μας στους καταστροφικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, μόλις ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει έναν άλλο σκληρό, τον «Νυσταγμένο» Τζο Μπάιντεν. Δεν είπε ο Πάουελ ότι το Ιράκ είχε «όπλα μαζικής καταστροφής»; Δεν το έκαναν, αλλά πήγαμε σε πόλεμο!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κόλιν Πάουελ ήταν ο διοικητής του Αμερικανικού στρατού στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, τελώντας υπό τις εντολές του αείμνηστου προέδρου Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, ενώ σχεδόν μια δεκαετία αργότερα διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο και κατέθεσε στον ΟΗΕ την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για την παρέμβαση στο Ιράκ για την απομάκρυνση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεϊν. Παραμένει ως σήμερα από τους πλέον σεβαστούς και δημοφιλείς Ρεπουμπλικανούς, λαμβάνοντας συχνά θέση για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Στην πρόσφατη υπόθεση της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά την βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς στην Μινεάπολη, ο Πάουελ δήλωσε «περήφανος» για όσα δήλωσαν πολλοί πρώην στρατηγοί, ναύαρχοι και διπλωμάτες, οι οποίοι επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο απάντησε ο Τραμπ στις εκτεταμένες διαμαρτυρίες ενώ και ο ίδιος πήρε δημόσια θέση υπέρ των θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ