Βρετανία: Το θέατρο Globe κινδυνεύει να κλείσει λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον κορωνοϊό

Το θέατρο αναφέρει σε έγγραφο που εστάλη σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η καραντίνα ήταν "οικονομικά καταστροφική" και "ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία"

Το θέατρο Globe, αντίγραφο του ανοιχτού σαιξπηρικού θεάτρου στο Λονδίνο, προειδοποίησε σήμερα ότι ενδέχεται να μην επιβιώσει από την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, αν δεν λάβει βοήθεια από το κράτος.

Το θέατρο αυτό, που εκτός από το ανέβασμα παραστάσεων κάνει και έρευνα γύρω από την αγγλική δραματουργία, αναφέρει σε έγγραφο που εστάλη σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η καραντίνα ήταν "οικονομικά καταστροφική" και "ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία".

Χωρίς την κατεπείγουσα βοήθεια του κράτους "δεν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση" και το οριστικό κλείσιμό του θα ήταν "μια τραγωδία για την τέχνη, για την κληρονομία του διασημότερου Άγγλου συγγραφέα αλλά επίσης και για τη χώρα", τονίζουν οι ιδρυτές του.

Ποιο είναι το θέατρο Globe

Το Globe, αντίγραφο του θεάτρου του 1599 όπου δίνονταν παραστάσεις έργων του μεγάλου βάρδου, χτίστηκε το 1997 στη νότια όχθη του Τάμεση, κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το αρχικό. Κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Περιλαμβάνει επίσης μια βιβλιοθήκη, αρχεία και ένα αντίγραφο θεάτρου του 17ου αιώνα που φωτίζεται με κεριά.

Θα ήταν τραγωδία να υποκύψει αυτός ο εθνικός θησαυρός στην Covid-19.

Αν και ήδη λαμβάνει βοήθεια για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, το θέατρο εκτιμά ότι χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 5 εκατομμύρια λίρες για να μην κλείσει, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων, ο συντηρητικός βουλευτής Τζούλιαν Νάιτ, προέτρεψε τους υπουργούς της κυβέρνησης να παρέμβουν. "Θα ήταν τραγωδία να υποκύψει αυτός ο εθνικός θησαυρός στην Covid-19", τόνισε, επισημαίνοντας ότι εξίσου αβέβαιο είναι το μέλλον και άλλων θεάτρων και αιθουσών ψυχαγωγίας σε όλη τη χώρα.

"Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει τώρα", κατέληξε ο Νάιτ.