Η χρήση υδροξυχλωροκίνης μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

Τα αποδεικτικά στοιχεία περί της αποτελεσματικότητας της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία της Covid-19 είναι ελάχιστες.

Επί δύο μήνες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσίαζε επανειλημμένως την υδροξυχωροκίνη ως μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό, ρωτώντας τους πιθανούς ασθενείς “τι έχετε να χάσετε;”. Σύμφωνα με την Washington Post, υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις πως η απάντηση στο ερώτημά του αυτό, “τη ζωή σας”.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, κλινικές δοκιμές, ακαδημαϊκές έρευνες και επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν πως ο κίνδυνος του φαρμάκου αυτού που υποστηρίζει ο Τραμπ είναι ένας σημαντικά αυξημένος κίνδυνος θανάτου για ορισμένους ασθενείς. Τα αποδεικτικά στοιχεία περί της αποτελεσματικότητας της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία της Covid-19 είναι ελάχιστες.

Οι δυο αυτές εξελίξεις ανάγκασαν την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να προειδοποιήσει τον περασμένο κατά της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης εκτός νοσοκομείων, λίγες εβδομάδες αφότου ενέκρινε την έκτακτη χρήση του φαρμάκου.

Θορυβημένοι από τα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν το φάρμακο αυτό κατά της ελονοσίας με σοβαρά καρδιακά προβλήματα, ορισμένοι ειδήμονες του τομέα ασφάλειας των φαρμάκων ζητούν τώρα να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να αποθαρρύνεται η χρήση του φαρμάκου αυτού. Αρκετοί μάλιστα έχουν ζητήσει η FDA να αποσύρει την έγκριση που έχει δώσει για έκτακτη χρήση του φαρμάκου, δεδομένων των καταγεγραμμένων κινδύνων της υδροξυχλωροκίνης.

Προ λίγων ημερών, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος που απομακρύνθηκε από τη θέση του τον περασμένο μήνα, έδωσε περισσότερα στοιχεία για τους ισχυρισμούς πως ο Λευκός Οίκος πίεσε τους κυβερνητικούς επιστήμονες να εγκρίνουν γρήγορα το μη δοκιμασμένο φάρμακο τον Μάρτιο, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος το παρουσίαζε ως ένα φάρμακο που “αλλάζει το παιχνίδι”.

Ο Rick Bright, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοϊατρικής, δήλωσε στο Κογκρέσο την Πέμπτη πως οι πολιτικές πιέσεις ανάγκασαν “δεκάδες ομοσπονδιακούς επιστήμονες” να σπεύσουν μέσα σε 48 ώρες να δημιουργήσουν ένα πρωτόκολλο για την έγκριση της υδροξυχλωροκίνης για ευρεία χρήση από τους ασθενείς με Covid-19. Στο τέλος, η προσέγγιση αυτή δεν ακολουθήθηκε. Η FDA εξέδωσε μια έκτακτη έγκριση για τους ασθενείς με Covid-19 που βρίσκονταν στα νοσοκομεία, που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια κλινική δοκιμή.

Ο Bright είπε πως απομακρύνθηκε από τη θέση του εν μέρει λόγω της απροθυμίας του να προωθήσει τη χρήση της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης, διότι δεν είχαν δοκιμαστεί και κριθεί ασφαλή φάρμακα για τη θεραπεία της Covid-19.

“Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε διαθέσιμα κλινικά δεδομένα” είπε ο κ. Bright στους νομοθέτες. “Και αν γνωρίζουμε πως υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι, πρέπει να διασφαλίσουμε πως γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι και να διασφαλίσουμε πως τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται με πολύ ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο.”

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αιτήματα της Washington Post για σχολιασμό.

Όπως αναφέρει η Washington Post, γιατροί, ειδήμονες σε θέματα υγείας και αξιωματούχοι της ίδιας της κυβέρνησης Τραμπ λένε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τις θετικές δηλώσεις του προέδρου για το φάρμακο.

Ο Yogen Kanthi, επίκουρος καθηγητής του τμήματος καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο πως ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης και αζυθρομυκίνης –που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτιριδιακών μολύνσεων- μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία. Όπως ανέφερε, πολλοί ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για Covid-19 είχαν υποβόσκουσες καρδιαγγειακές ασθένειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουν αρρυθμίες.

Πολλά νοσοκομεία έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν το φάρμακο εκτός κλινικών δοκιμών.

Ορισμένοι γιατροί συνεχίζουν να δίνουν το φάρμακο σε ασθενείς με κορωνοϊό, με μικτά αποτελέσματα.

Μια μελέτη του Veteran Affairs σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με κορωνοϊό δεν βρήκε οφέλη, αλλά αντιθέτως υψηλότερη θνησιμότητα μεταξύ αυτών που λάμβαναν υδροξυχλωροκίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ