Ιαπωνία: Στις διαδικτυακές χρηματιστηριακές συναλλαγές στέφονται πολλοί εργαζόμενοι που μένουν στο σπίτι

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η στροφή των εργαζομένων σε πιο χαλαρές συνθήκες κατ’ οίκον εργασίας αύξησε τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αγορά.

Η συμβουλή των ιαπωνικών αρχών προς τους εργαζομένους να “παραμείνουν στα σπίτια τους” κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να αδειάσουν οι δρόμοι. Παράλληλα όμως άνοιξε ένα νέο καινούργιο κόσμο διαδικτυακών χρηματιστηριακών συναλλαγών για πολλούς ανθρώπους, που μέχρι πρότινος οι κανόνες που ίσχυαν στα γραφεία τους δεν τους επέτρεπαν τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η στροφή των εργαζομένων σε πιο χαλαρές συνθήκες κατ’ οίκον εργασίας αύξησε τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αγορά.

Το ράλι 60%, για παράδειγμα, στην αγορά Mothers – που περιλαμβάνει μετοχές νεοφυών επιχειρήσεων και που αποτελεί αγαπημένη ‘επιλογή’ για τους ιδιώτες επενδυτές – από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο υποχώρησε στα μέσα Μαρτίου πρόσφερε στήριξη στις διαδικτυακές χρηματιστηριακές εταιρίες, παρόλο που σημειώθηκε επιβράδυνση στις δραστηριότητες που αφορούν θεσμικούς επενδυτές.

Η θετική αυτή εξέλιξη για τις διαδικτυακές συναλλαγές καταγράφεται παρά την πτώση κατά 40% των όγκων στο Χρηματιστήριο του Τόκιο από τα τέλη Μαρτίου, όταν άρχισε να εξασθενεί ο πανικός του κορωνοϊού.

Οι θεσμικοί επενδυτές περιόρισαν τις συναλλαγές τους

Περιορισμένοι να εργαστούν από το σπίτι τους, οι θεσμικοί επενδυτές περιόρισαν τις συναλλαγές τους, πολλές φορές στο ελάχιστο δυνατόν, καθώς η εκτέλεση των συναλλαγών έγινε πιο αργή και πιο δύσκολη μακριά από τα trading desks των γραφείων.

Ένα μέρος αυτού του κενού που δημιουργήθηκε το κάλυψαν οι ερασιτέχνες traders.

Αύξηση στο ποσοστό των συναλλαγών από ιδιώτες

Το ποσοστό των συναλλαγών από ιδιώτες επενδυτές αυξήθηκε περίπου στο 20% τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία χρηματιστηριακών συναλλαγών, από περίπου το 15% τα δύο προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πάνω από δύο χρόνια, εξαιρουμένων των περιόδων προς το τέλος του έτους και μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, όπου μειώνεται συνήθως η συμμετοχή μεγάλων ξένων παικτών.

“Κοιτώντας τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που κάνουν συναλλαγές, φαίνεται ότι οι υπάλληλοι γραφείου που τώρα εργάζονται από το σπίτι έχουν αυξήσει τις συναλλαγές τους καθώς είναι ευκολότερο από το κάνουν από το σπίτι τους”, δήλωσε ο Τομοϊσίρο Κουμπότα, αναλυτής στην Matsui Securities, που ειδικεύεται στους ιδιώτες επενδυτές.

Μείωση των εργαζομένων στην Ιαπωνία και Τόκιο

Αν και η Ιαπωνία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τα χειρότερα με την COVID-19, καταγράφοντας συνολικά περίπου 15.000 κρούσματα, πολλοί εργαζόμενοι άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι τους ύστερα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία κινητικότητας της Google, ο αριθμός των ανθρώπων που μετακινήθηκαν στα γραφεία τους μειώθηκε 30% την Ιαπωνία και 41% στο Τόκιο τις τελευταίες εβδομάδες.

“Από τότε που άρχισα να εργάζομαι από το σπίτι, έχω περισσότερο χρόνο να δω τους πίνακες τιμών. Στο παρελθόν, μπορούσα να τους τσεκάρω μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματός μου από τις 12.00 έως τις 13.00”, δήλωσε 30χρονος μηχανικός στην Οζάκα, που θέλησε να κατονομαστεί μόνο ως Κουρόνο. Ο Κουρόνο δήλωσε ότι άρχισε να εργάζεται από το σπίτι του στις αρχές Απριλίου. Αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεγάλα πλεονεκτήματα στο να το ασχολείται κάποιος με αυτό στις κανονικές ώρες συναλλαγών, υπάρχουν και μειονεκτήματα. «Μπορείς να μεγιστοποιήσεις τα κέρδη και να ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες – το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η πρόοδος στην τακτική μου δουλειά είναι λίγο πιο αργή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ