Τουρκία: Με νέες Navtex απαγορεύει στην Ελλάδα στρατιωτικές ασκήσεις στο μισό… Αιγαίο

Το δικαίωμα της Ελλάδας να διεξάγει ασκήσεις σε πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αμφισβητεί η Άγκυρα και προσπαθεί να δημιουργήσει διεθνείς εντυπώσεις εις βάρος της χώρας μας.

Με τρεις προκλητικές οδηγίες Navtex που εξέδωσε χθες η Τουρκία «απαγορεύει» στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Αγ. Ευστράτιο και Ψαρρά καθώς την περιοχή γύρω από τα νησιά αυτά!
Στα μηνύματα προειδοποίησης του διεθνούς συντονισμένου δικτύου εκπομπών του συστήματων «Πληροφόρησης Ασφάλειας Θαλασσών» (MSI) που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, μετά από εντολές του τουρκικού υπουργείου εθνικής άμυνας, η κυβέρνηση Ερντογάν αναφέρει πως οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας στις περιοχές αυτές «παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης» και συνεπώς είναι παράνομες!
Με τις συγκεκριμένες Navtex η Τουρκία ζητάει επισήμως την ακύρωση ισάριθμων ελληνικών NAVTEX που είχαν εκδοθεί για την ενημέρωση δέσμευσης θαλασσίων περιοχών για ασκήσεις και την προειδοποίηση εμπορικών, ιδιωτικών και άλλων σκαφών να αποφεύγουν την ναυσιπλοϊα στις δεσμευμένες περιοχές κατά την διάρκεια των ασκήσεων για την ασφάλεια τους, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες.
Οι νέες Navtex (με αποδέκτες όλες τις χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο την Ελλάδα) έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων ενεργειών της Τουρκίας σε μια συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις στην διεθνή κοινότητα εις βάρος της Ελλάδας, παρουσιάζοντας μια δήθεν προκλητικότητα της χώρας αλλά και μια παραβατική συμπεριφορά, με απώτερο στόχο την άσκηση πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση για την αποδοχή αποφάσεων της τουρκικής διπλωματίας ως τετελεσμένων στην περιοχή του Αιγαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ