Το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε 4,8% το πρώτο τρίμηνο, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομική επέκταση σε ρεκόρ

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό 3,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η ύφεση από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο αντικατοπτρίζει τον έντονο οικονομικό αντίκτυπο των παύσεων λειτουργίας σε όλη τη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Τον Μάρτιο, το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ μπήκε σε lockdown – οι πολιτείες απαγόρευαν τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις, έστειλαν τους εργαζόμενους στο σπίτι και είπαν στους κατοίκους να ασκήσουν κοινωνικές αποστάσεις.

“Οι σημερινοί αριθμοί του πρώτου τριμήνου είναι απλώς το εξαιρετικά μη ορεκτικό – ορεκτικό”, έγραψε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, σε σημείωμα της Τετάρτης. 

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ τερμάτισε τη μεγαλύτερη οικονομική επέκταση που έγινε στις ΗΠΑ μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-2009. Κατά τη διάρκεια της επέκτασης ρεκόρ, το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο χαμηλό των 50 ετών στο 3,5%, και η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε θέσεις εργασίας για 113 συνεχόμενους μήνες.

Τώρα, είναι πιθανό ότι μια ύφεση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο. Πολλοί οικονομικοί δείκτες δείχνουν ακραίες επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε μόλις πέντε εβδομάδες, 26 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αιτήσεις ανεργίας, διαγράφοντας ουσιαστικά περισσότερο από μια δεκαετία δημιουργίας θέσεων εργασίας σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή έχει μειωθεί, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν με ρυθμό ρεκόρ και οι πωλήσεις κατοικιών είχαν και αυτές μία μείωση.

Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι σηματοδοτούν την αρχή μιας ύφεσης ως δύο συνεχόμενα τέταρτα της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, οι επίσημοι διαιτητές έχουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών αναφέρει ότι η ύφεση είναι «μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την οικονομία, η οποία διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες, συνήθως ορατή στο πραγματικό ΑΕΠ, το πραγματικό εισόδημα, την απασχόληση, τη βιομηχανική παραγωγή και τις χονδρικές-λιανικές πωλήσεις».

Οποιαδήποτε επίσημη κλήση θα διαρκέσει λίγο, καθώς η Επιτροπή Γνωριμίας Κύκλου Επιχειρήσεων του γραφείου ζυγίζει εάν μια ύφεση ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν μεγάλο μέρος των ΗΠΑ έκλεισε εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού ή εάν η οικονομία άρχισε να σταματά στα τέλη Φεβρουαρίου.

Περαιτέρω, οι οικονομολόγοι θα παρακολουθούν για να δουν πόσο άσχημη γίνεται η κατάσταση και να σταθμίσουν τι σχήμα μπορεί να πάρει μια ανάκαμψη. Το χειρότερο μπορεί να απομένει ακόμη – το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ακόμη χαμηλότερο καθώς συλλέγονται περισσότερα δεδομένα.

Επιπλέον, το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να μειωθεί με ακόμη πιο έντονο ετήσιο ρυθμό. Οι οικονομολόγοι αναμένουν σημαντικές πτώσεις, που κυμαίνονται από την εκτίμηση της Bank of America για -30% έως τις προβλέψεις της JPMorgan που εκείνη εκτιμά για -40%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ